Österrike 4: World Wondering

KORTFILMSKÄNNARE ASSOCIERAR OFTA österrikisk experimentalism med flickerfilm och oljud. En ny generation filmare, däribland Anna Vasof, Michael Heindl, Total Refusal och Viktoria Schmid, bryr sig väldigt lite om dessa (daterade) konventioner. Istället blandar de genrer och tillvägagångssätt lite som de vill, och går till synes sömlöst från det performativa till det humoristiska och från det politiska till det personliga. Ljud och musik har alltid en viktig roll, antingen som rytmisk del av den performativa akten eller som en rörande länk till bilderna. Ibland brakar vi genom väggen med huvudet före, vid andra tillfällen tar vi det väldigt försiktigt. Vi fascineras över nya perspektiv och ibland kippar vi efter andan. Tillsammans undrar vi över världen. ”Can we start glitching?”

Curator: Daniel Hadenius-Ebner

Läs mer om programmet här – Introduktionstext.

Visas:
TUE 24/10, 19:00 FYRIS
SUN 29/10, 15:00 REGINA

HITTING MY HEAD ON THE WORLD

Gång på gång spelar våra gester och kroppsspråk en central roll när vi är på resa och vårt personliga språk inte kan överbrygga kommunikationsbarriärer eller vi inte kan sätta ord på vad det är vi vill ha. Det handlar om att nå en ömsesidig förståelse och att identifiera sig med omvärlden.

Austria 2019 / 13:00 / Director: Anna Vasof

HARD-HEADED HARMONY

Nio bronsstatyer i London, föreställande olika historiska figurer från Marx till Chaplin, arrangeras i en och samma bild. Filmskaparen bestiger dem alla för att åstadkomma en synkroniserad ton med en hammare.

Austria 2019 / 1:30 / Director: Michael Heindl

HARDLY WORKING

Här sätts fokus på de där karaktärerna som vanligtvis är i bakgrunden av videospel: NPCs. De är ”non-player characters” som befolkar den digitala världen som statister för att skapa en känsla av normalitet. En tvätterska, en stallpojke, en gatsopare och en snickare observeras med etnografisk precision. De är Sisyfosmaskiner vars arbetsrutiner, aktivitetsmönster och även buggar och funktionsfel målar upp en levande liknelse för arbete under kapitalism.

Austria 2022 / 21:00 / Director: Total Refusal

NYC RGB

En utsikt över New York som vi aldrig har sett förut, endast möjlig genom historiska färgfilmsprocesser. Materialet, trippelexponerat med olika färgfilter, blandar färger, rymd och tid till en upplevelse som är unik för film.

Austria 2023 / 7:00 / Director: Viktoria Schmid

STAY A LITTLE LONGER

Slående bilder i ständig rörelse som ändå utstrålar lugn. En förtrollande sång som slingrar sig mellan hopp och förtvivlan. En musikvideo av filmskaparen Lydia Nsiah och musikartisten Mira Lu Kovacs.

Austria 2021 / 3:30 / Director: Lydia Nsiah

GAZE WITH ME

Det här projektet genomfördes i samarbete med fotografer som hittats på Facebook och som letar efter flickor som de kan fotografera nakna. Filmen dokumenterar en scen där regissör och fotograf kämpar om kontrollen över situationen.

Austria 2019 / 7:00 / Director: Lena Kuzmich

KIESLERS KÖRPER

Frederick Kieslers film Guild Cinema får liv. Bioduken blir åskådaren och i slutändan också en väg in i biografen för allehanda småkryp. 

Austria 2023 / 4:00 / Director: Ganael Dumreicher

ISSUES WITH MY OTHER HALF

På hur många sätt kan människokroppen klyvas itu?

Austria 2022 / 6:00 / Director: Anna Vasof

SUMMER 91

En man upptäcker rörelser i vardagliga ting och dansar sin väg genom staden. En musikvideo av filmskaparen Rupert Höller och musikartisten Noizu.

Austria 2021 / 3:30 / Director: Rupert Höller

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners