(NC1)

Svensk kortfilm 1

Detta program är en del av Svenska tävlingssektionen. Från 15 år.

Visas:
MON 24/10, 17:00 FYRIS
THU 27/10, 19:00 REGINA

SPOTT

Nellie och Alex är 13 år och har alltid varit bästisar. Tillsammans utforskar dom världen genom fysiska och intima utmaningar. Men något annat har börjar locka Alex uppmärksamhet sent på kvällarna vid skaterampen, ett hot som Nellie tvingas möta.

Sweden 2022 / 14:02 / Director: Hannah Reinikainen / Producer: Amelie Svenstedt, Maida Krak

Act of Love

Bröllopet är överhängande. Salen dekoreras, plåtningen planeras, en syster läser sitt tal till maken och en liten Audi för barn saknas i en fragmentarisk och visuell film om symbol, objekt och handlingar av kärlek.

Sweden 2022 / 14:39 / Director: Joel Viksten Abrahamsson / Producer: Claes Hedlund

Just because you didn’t film me while I was crying it doesn’t mean you’re not a filmmaker.

En dokumentärfilmare med moraliska problem och skrivkramp gråter bakom en kamera. Ett unikt möte mellan den filmade och filmaren tar plats och frågor uppstår. Dokumentären berör hur filmer kapitaliserar på andra människors känslor, om människovärde och att förlåta sig själv när saker inte går som planerat. 

Sweden 2022 / 5:11 / Director: Astrid Askberger / Producer: Astrid Askberger

Ovan Gruvan - Au dessus de la mine

Kiruna, Norrbottens län; efter en rad märkliga händelser kommer staden till liv.

Sweden, France 2022 / 13:32 / Director: Lova Karlsson, Théo Audoire / Producer: Joanna Sitkowska, Marcello Cavagna, Anne Luthaud

Kikaren

Tioåriga Eden känner sig bortglömd av och osynlig för sina föräldrar, som ofta grälar eller är upptagna med annat. För att fly från bråket och ensamheten har Eden skapat en hemlig plats i trädgården, där hon brukar ligga på en filt och äta kakor. En dag händer något mycket egendomligt. Eden har konstruerat en kikare med hjälp av två tomma toalettpappersrullar som hon snart förstår är magisk.

Sweden 2022 / 9:26 / Director: Malin Erixon / Producer: Malin Erixon

Vi var barn då

Alexander har gjort en film om tugget vid bänken i orten när han växte upp. En film om förortens normer, machonormer, tugget som krossar drömmar, om orden som dödar. Nu har han bjudit in sina barndomsvänner för att visa filmen. Vi var barn då är ett poetisk och fysiskt möte om att våga drömma.

Sweden 2022 / 14:36 / Director: Alexander Abdallah, Mustafa Al-Mashhadani / Producer: Adam Lunneborg

Det sista äktenskapet

Några år efter zombiekatastrofen handlar Maries och Jannes största oro inte så mycket om att få sina hjärnor uppätna. Istället är hotet nu, bråk om hushållsarbete och ett tråkigt sexliv. Paret överlevde apokalypsen, men hur är det med deras äktenskap?

Sweden 2021 / 15:32 / Director: Gustav Egerstedt, Johan Tappert / Producer: Richard Björlin, Carl Molinder

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners