Platsens politik

Rum för motstånd

Platsens politik utforskar de socioekonomiska och politiska verkligheter som understöds av de miljöer vi bor och rör oss i. Programmen följer flera spår genom utformningen av specifika platser och rum och deras historia och geografi. LÄS MER.

Curator: Sanne Jehoul

Visas:
Ons 21/10 | 20:30 Reginateatern
Kortfilmfestivalen Play 19-25 oktober

Tiefenschärfe

Tiefenschärfe utforskar tre platser i Nürnberg som plågas av, och kämpar med, minnena av de rasistiska mord som begicks av den högerextrema terroristgruppen Nationalsozialistischer Untergrund mellan 2000-2005. Dådens bottenlöshet får den horisontella bildaxeln att upprepat vrida sig och falla ur bild.

Germany, 2017, 14, Direction: Mareike Bernien, Alex Gerbaulet.

Town Ruled By Animals

En film som skildrar Srebrenica utifrån de otaliga gatukatter och gatuhundar som strövar omkring på stadens tomma gator, ett unikt porträtt av en stad där allt hopp tycks ha försvunnit.

The Netherlands, 2019, 7, Direction: Prisca van der Mullen.

90 Seconds in North Korea

Inga stridsspetsar, inga stövelklädda soldater och inga statyer av den gudomliga ledaren – istället ges en poetisk, stämningsfull skildring av vardagslivet i Nordkorea: ett land styrt av världens mest paranoida och hemlighetsfulla regim.

The Netherlands, 2018, 15, Direction: Ranko Pauković.

Repercussions

Ett lands förflutna gör sig ständigt påmint och om du är tillräckligt uppmärksam kan du höra historien under dig. Repercussions undersöker ursprungsbefolkningens band till landets historia och reflekterar om en framtid som är stärkt av detta erkännande.

Canada, 2013, 3, Direction: Terril Calder.

Time Is Out of Joint

Drogkapitalism, narco-capitalism, har förändrat den samtida mexikanska landsbygden i grunden. Mer än 16000 hektar urskog har tagits över av drogindustrin i delstaten Michoacán, den delstat där flest drogrelaterade strider sker. Denna dokumentär erbjuder en inblick i Mexikos landsbygd vid brytpunkten mellan miljöförstöring, drogarbete och tvångsförsvinnande.

Mexico, 2018, 25, Direction: Victor Arroyo.

Escaped Lunatic

I Escaped Lunatic springer en stadig ström av figurer över skärmen, de springer, hoppar och rullar genom gatorna i Houston. Konstnären använder sig av flykten som genre, ofta representerad av att afroamerikaner flyr från olika former av auktoriteter.

United States, 2011, 7, Direction: Steffani Jemison.

Tillbaka till alla program

Se hela programmet hemifrån

Kortfilmfestivalen Play

På vår egen onlinetjänst Kortfilmfestivalen Play kan du se hela festivalprogrammet hemifrån för endast 90 kronor. Playtjänsten är tillgänglig från hela Sverige och kan användas under hela festivalveckan 19-25 oktober.

  • 90 kronor för hela utbudet

1982

Festivalen startades

300

Filmer per festival

70

Länder

50-50

Kvinnliga/manliga regissörer

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners