Österrike 2: sixpackfilm Greatest Hits

DISTRIBUTÖREN SIXPACKFILM har haft en ständig närvaro på festivalen de senaste 25 åren. Deras lika ofta uppfinningsrika som tankeväckande konstfilmer har vunnit en lång rad priser här genom åren, däribland tre Grand Prix och ett Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne. Detta program innehåller flera prisvinnare och andra festivalfavoriter från dessa 25 år. Flera av filmerna visas på sina ursprungliga visningsformat 16 mm respektive 35 mm.

Sixpackfilm grundades 1990 som en ideell förening. Uppdraget som formulerades var att säkra en publik för österrikisk film och videokonst, både nationellt och internationellt.

Curator: Christoffer Ode

Läs mer om programmet här – Introduktionstext.

Visas:
WED 25/10, 19:00 SLOTTS
SUN 29/10, 19:00 SLOTTS

HÖHENRAUSCH

Höhenrausch är en filmisk myriorama, uppbyggd av hundratals österrikiska vykort, som återger landets slitna grannlåt på ett vis som inget annat medium skulle kunna.

Austria 1999 / 16 mm / 4:00 / Director: Siegfried A. Fruhauf

ICH BIN ICH

Tvillingar ser lika ut. Ibland tänker de också på samma sätt. Men de är två snarare än en. Ich bin Ich handlar dels om det faktum att en individ är mer än summan av sina karaktärsdrag och dels om att personer varken är vad andra säger om dem eller som deras egen beskrivning av sig själva. På samma sätt som fotografi och rörlig bild aldrig blir mer än avbilder.

Austria 2006 / 33:00 / Director: Kathrin Resetarits

OUTER SPACE

En kvinna hemsöks av en osynlig och aggressiv kraft, men utsätts också för åskådarens blick, och hålls på så sätt fången i två avseenden. Outer Space levandegör denna konstruktion, prototypisk för både könsstrukturer och den klassiska filmens styrda seende, och erbjuder protagonisten ett sätt att ställa allting på ända.

Austria 1999 / 35 mm / 10:00 / Director: Peter Tscherkassky

JOHN LAUTNER, THE DESERT HOT SPRINGS MOTEL

”Tio dagar efter att jag slutade skriva pornografiska berättelser mötte jag William Burroughs.” Så börjar den biografiska monologen i Sasha Pirkers kortfilm. Bit för bit avslöjas personen bakom rösten och även byggnaden och det öde landskapet kring Desert Hot Springs Motel, 15 mil utanför Los Angeles, byggt 1947 och designat av arkitekten John Lautner (1911-1994).

Austria 2007 / 10:34 / Director: Sasha Pirker

COPY SHOP

Berättelsen om en man som kopierar sig själv så mycket att han till slut fyller hela världen.

Austria 2001 / 35 mm / 12:00 / Director: Virgil Widrich

ALGO-RHYTHM

Här har vi en data-musikal som vänder sig emot automatiserad propaganda. Filmen är inspelad i Dakar med musikanter, poeter och graffitimålare som deltagare. Tillsammans utforskar de det opålitliga men omfattande hotet mot mänskliga rättigheter och verksamheter som är ett resultat av kvantifieringen av och algoritmers påverkan på det dagliga livet.

Austria, United Kingdom, Senegal 2019 / 14:00 / Director: Manu Luksch

VINTAGE PRINT

En triptyk av medier över tid blir till en häpnadsväckande upptäcktsresa. Ett fotografiskt landskap animeras till rytmen av syrsornas sång och hoppar fram och tillbaka mellan det filmiska mediet och det digitala.

Austria 2015 / 13:00 / Director: Siegfried A. Fruhauf

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners