Österrike 1: History Now

HISTORY NOW SAMLAR fyra av de senaste årens starkaste kortfilmer som tar avstamp i det senaste århundradets allra mest laddade politiska historia i Europa. Det är uppgörelser med regionens nationalistiska förflutna som visar hur nuet är förankrat i historien och hur vår gemensamma historia ger klang i den verklighet vi lever i här och nu, inte bara i Österrike. Det är djupt personliga och ofta högst fantasifulla berättelser om allt ifrån hur ett traditionstyngt klädesplagg kan utöva en form av förtryck till olika former av tystnadskultur, och allt det där andra som som går i arv mellan generationer. Det är filmer som vill uttrycka det outtalade och vill att vi minns historien, men inte låter oss begränsas av den. Filmer om att vilja staka ut sina egna historier och gå vidare.

Curator: Christoffer Ode

Läs mer om programmet här – Introduktionstext.

Visas:
TUE 24/10, 17:00 SLOTTS
SUE 29/10, 11:00 SLOTTS

TURTLENECK PHANTASIES

Turtleneck Phantasies kombinerar historieskrivning med personliga minnen och smälter samman dokumentär och fiktion. Resultatet är ett komplext verk som till synes slumpmässigt, men också uppfriskande tragikomiskt, illustrerar ett samhälles tillstånd, och minnen av bortträngda, kvävda och glömda röster.

Austria, Germany 2022 / 17:36 / Director: Gernot Wieland

GENOSSE TITO, ICH ERBE

En bergssluttning, en fruktträdgård och ett hus. Idylliska bilder från Serbien. Tre generationer under samma tak, i ett hus som ska gå vidare. Alla med sitt eget arv, som måste bäras gemensamt: minnen, inbillningar, det som finns där men som inte hittar sin plats, det som ingen vill ha men någon ändå inte vill släppa. Hem är komplicerade, arv kan vara en börda och Tito blir en symbol för något som har varit – och en filmisk utforskning av det som är kvar.

Austria, Germany 2021 / 27:00 / Director: Olga Kosanović

DIRNDLSCHULD

För vissa är en dirndl bara en söt klänning med förkläde, för andra är det en livslång konfrontation. Precis som tyg är också platser smittade och föremål för tolkning inom familjehistorien. Varje generation har sitt sätt att förhålla sig till dessa berättelser och lager läggs på lager tills ingen kan vara säker på vad som döljer sig därunder.

Austria 2021 / 15:00 / Director: Wilbirg Brainin-Donnenberg

WANKOSTÄTTN

Karl Stojka står iförd ljus kostym och elegant hatt och slips på Quellenstraße i det mångkulturella distriktet Favoriten, ett tidigare arbetarkvarter i Wien. Hans minnen drar oss in i berättelsen. Som tolvåring deporterades han tillsammans med fem syskon till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Han överlevde tillsammans med sin syster Ceija. Den här filmen är ett resultat av en nära relation mellan filmaren och Ceija och Karl och är en oöverträffad skildring av en förlorad plats för minnen.

Austria 2023 / 37:00 / Director: Karin Berger

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners