Läckligt!

Ah den där ljuva känslan när något är rätt vedervärdigt snuskigt och samtidigt sinnligt tilltalande och vackert – det borde verkligen finnas ett ord för det! Läckligt är en kombination av läckert och äckligt som beskriver den sublima sinnligheten när skönhet möter förruttnelse, och relaterade upplevelser. Här får vi ta del av sju förunderligt läckra filmer, som även är rätt äckliga.

Det är ett djupt ekologiskt program, med biologiskt nedbrytbara filmer, fyllda med vackert komposterade bilder, om vår relation till djur, natur, kompost – och våra inre organ, vare sig det är en bagares svettiga nävar som bakar ett Frankensteins monster av jäst och deg, helt vanligt fiskhångel eller de där småkrypen i oss som delar våra kroppssafter.

Visas:
SAT 29/10, 17:00 SLOTTS
SUN 30/10, 21:00 FYRIS

 

Wrought

Med timelapse-videografi av ruttnande action skapar Wrought en intim och uppslukande värld där förfall kan vara vackert, ömt och förvånansvärt mänskligt.

Canada 2022 / 19:26 / Director: Anna Sigrithur, Joel Penner / Producer: Anna Sigrithur, Joel Penner

Fury

Filmen hanterar problem om växande ilska, frustration och aggression som söker utlopp. Filmens hjältinna är en person som tappar kontroll över sin ilska. Hon förlorar sig själv i känslorna och kan inte stå ut med spänningen.

Poland 2021 / 5:30 / Director: Julia Siuda / Producer: Robert Sowa

balaena

En knölval är fast på en strand, en kvinna söker avslut genom en simulation medan mänskliga inkräktare observerar, samlar, dissekerar och tar selfies.

USA, Italy 2021 / 8:08 / Director: Alessia Cecchet Producer: Alessia Cecchet

Monsieur Sachet

Monsieur Sachet är en vrickad upptrappning av tragikomiska anekdoter som sker i en färgstark, galen och helt absurd atmosfär.

Canada 2021 / 9:39 / Director: Mathieu Girard / Producer: Mathieu Girard

Fish Kissed

Fish kissed är en kortfilm om förhållandet mellan det urbana hemmet och havet. Berättelsen utspelar sig helt över en diskbänk. Fish kissed undersöker både den fysiska kopplingen mellan mänskliga utrymmen och marina ekosystem och deras kulturella koppling, till exempel genom referenser till matlagning, traditionell sång, ekonyheter och klimatoro, utövandet av ichthyomancy (en spådom med hjälp av huvuden eller inälvor av fiskar) och biopsi, för att förutse framtiden. I filmen medverkar en kvinna och en sjöborre vars relation verkar vara baserad på en parallell co-domesticeringsprocess. Filmen undersöker den sammanställda uppfattningen av havet som ett ”trofos”. En nöjes-, resurs- och näringsförsörjare – och en avfallsmark. Den kulturella stiliseringen av det marina ekosystemet som främjat genom turism- och energisektorerna och havens framtid.

Greece 2022 / 10:10 / Director: HYPERCOMF / Producer: HYPERCOMF

Saft

Köttiga varelser måste lära sig att dela deras saftiga värld med irriterande småkryp innan de torkar ut.

Germany 2022 / 4:55 / Director: Mona Keil / Producer: Isabella Braun

Limakon aika

Slemmögelns rörelse kombineras med mönstermotiv valda från karelska trådfiltar. Slemmögel är primitiva Amoebozoa-organismer som kan röra sig även om de inte har en hjärna eller ett nervsystem. Dikten som hörs i bakgrunden uttrycker teman om tid, cirkulation och sönderfall.

Finland 2021 / 9:50 / Director: Leena Pukki / Producer: Leena Pukki

Yeast

Yeast är en absurd och grotesk berättelse om en kämpande bagare i ett helvetiskt bageri som oväntat bakar sig ett Frankensteins monster av deg och jäst. Ett monster som sedan tar över hans liv.
Mellan smuts och grus framträder däremot teman som ger Yeast ett djupare, mer genomträngande och ledsamt budskap än vad som finns på den makabra sagans yta.

UK 2021 / 12:22 / Director: Elliott Gonzo / Producer: James Kirby, Dominic Mayer, Tom Abbosh

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners