Announcements from Another World

Gudrun Krebitz

Gudrun Krebitz, född i Österrike, är en konstnär och filmskapare som främst arbetar med animation, teckning och installation. Hennes både hemsökande och humoristiska filmer går från till synes enkla handritade bilder, till mångbottnade animerade collage med svindlande djup i sin lager-på-lager-teknik i både ljud och bild. Filmerna kan röra sig från det drastiska, nästan dråpliga, till det kusligt drabbande på några ögonblick. Gudrun Krebitz animerar inre rymder. Hennes flerskiktade filmer väver samman intuitiva tankar och inre landskap på ett sätt som tycks vara en blandning av drömmar, visioner och minnen. I dessa rymder lyckas på något vis det otydliga och tvetydiga nå en utkristalliserad klarhet. Sambandet mellan ljud och bild är ofta associativt, fragmenterat och medryckande mystiskt, inte sällan i otakt med bilderna och som ett eko av sig själv. Genom att lämna utrymme för flera olika perspektiv och sätt att skapa begriplighet i tillvaron, går hennes filmer från självtvivel till självförstärkning och självförtroende. Gudrun Krebitz filmer är berusande mångtydiga men känslomässigt direkta. Det är filmer som öppnar dörren mot andra dimensioner och gör det djupt personliga igenkännbart för oss alla.

Under oktober är Gudrun Krebitz mottagare av Region Uppsalas internationella filmresidens 2022. Hon kommer att närvara vid visningen och berätta om sitt filmskapande i ett samtal med Louise Bown, Region Uppsala.

Visas:
THU 27/10, 19:00 FYRIS

Exomoon

Hon har varit ensam så väldigt länge och eftersom det inte finns någon annan skulle hon lika gärna kunna bo på månen.

UK, Austria 2015 / 06:19 / Director: Gudrun Krebitz

Achill

Riktig upphetsning är alltid lite ur fokus. Dessvärre. All lycka är begravd i ett blind rus och hastiga ögonkast: det var därför jag aldrig laserbehandlade mina ögon.

Austria, Germany 2012 / 09:00 / Director: Gudrun Krebitz

I know you?

En ringande telefon, ett försök att dansa, en kniv i en låda. Jag känner dig. Vet du vem du har att göra med?

Austria, Germany 2009 / 04:00 / Director: Gudrun Krebitz

The Magical Dimension

Du kan alltid vara på två platser samtidigt, visste du det? Den verkliga världen och den magiska världen. Rösten i telefonen viskar i ditt öra – det finns ett sätt att förändra verkligheten. En resa genom begravningsplatserna, okända vatten, dikter, drömmar och önskningar, som berättar att det vi har längtat efter väntar på oss, och vi kan möta det inne i vår alldeles egna undre värld. En förälskad film, som en vädjan, om att ta tillbaka det som synes ha gått förlorat och att få tillgång till den verkliga världen.

Germany, Austria 2018 / 07:00 / Director: Gudrun Krebitz

ECHODROM (Nachts im Bach)

Får jag be om er uppmärksamhet. Det här är ett meddelande från en annan värld. Jag är redo att hoppa, dyka djupt och sjunga ogenerat under vatten. Det är bara så det fungerar, mina herrar! Jag behöver sitta i totalt mörker för att kunna tänka på dig. Det är rätt tursamt då, att film också fungerar i mörker. Jag vill ha det becksvart. Kanske finns det en bild, någonstans i rymden, som aldrig slutar röra sig. Vi är inte ensamma i mörkret, ska du se. Vad som döljer sig bakom ridån blir irrelevant, vi kan alla ramla ur vår karaktär, tillsammans.

Austria, Germany 2022 / 17:00 / Director: Gudrun Krebitz

Shut up Moon

Det är svårt att passa in, speciellt om man är ny i stan.En handritad animation full av tafattheter, roligheter, en låtsaskompis och allt det där som håller en vaken på nätterna medan hjärnan kör favoriter från dagens samtal i repris.

Austria, UK 2014 / 04:00 / Director: Gudrun Krebitz

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners