Glöd

I detta program visas filmerna från Svenska Filminstitutets satsning på de nationella minoriteterna och minoritetsspråken som genomförs i samarbete med Folkets Bio och UR. Då inte alla filmer i satsningen är färdigställda visas GLÖD som work in progress. Från 15 år.

Visas:
Kortfilmfestivalen Play 19-25 oktober

Badjelánnda

Nästan dagligen rapporterar media om de accelererande klimatförändringarna. Årstiderna förskjuts,  vintrarna blir varmare och somrarna längre. Poetiskt och visuellt belyser filmen markens och naturens värde genom tankar hos den som nyttjar dem dagligen.

Sweden, 2020, 4, Direction: Jonah Senften,  Jimmy Sundin, Production: Andreas Emanuelsson

Klassens Z

Denna blandning av dokumentär och fiktion vill visa hur en dag för romer i svenska skolor kan se ut. Den följer en romsk elev som döljer sin identitet för sina klasskamrater, vänner och lärare. När han inser att ingen tar ansvar för den antiziganism som romer utsätts för frågar han sig själv huruvida han själv borde göra något åt saken. Eller ligger ansvaret hos någon annan?

Sweden, 2020, 4, Direction: Alma Dzafic Ferhatovic, Julián Quevedo Production: Anna Åhlander

Sarri ja Sanna

Sarri och Sanna har varit bästa vänner hela sina liv. I detta kärleksfulla porträtt följer vi med när de bakar joulutorttu och minns sin uppväxt som att  vara varken svensk eller finsk,  men ändå både och. En sprudlande kortdokumentär där skrattet möter allvaret.

Sweden, 2020, 4, Direction: Julia Qvarnström Production: Ewa Cederstam

Detta är natten

Detta är natten är ett filmpoetiskt möte; ett hemlöst språk, en bortglömd plats, en profetisk dikt. Språket är jiddisch, platsen den judiska begravningsplatsen i Warszawa med sina 200 000 förfallna gravar och dikten publicerades av Anna Margolin i New York 1929.

Sweden, 2020, 4, Direction: Gunnar Bergdahl Production: Fredrik Lange

Gräset är alltid grönare

Två ungdomar sitter på ett kafé i Stockholm och pratar om platser i världen som är större och bättre. Många flyttar från Tornedalen i tron om att få leva ett mer händelserikt liv. Det är så lätt att aldrig känna sig nöjd och alltid drömma om något större. Men är gräset alltid grönare?

Sweden, 2020, 4, Direction: Sanna Kalla Production: Andreas Emanuelsson

Svonni vs Skatteverket

Samiska Ida-Maria kämpar mot de svenska myndigheterna för rätten att göra ett skatteavdrag på 3 000 kr för inköp av en hund. Ska de svenska betongskallarna förstå att hunden är ett verktyg, typ som en skoter? Eller ska ännu en same tvingas böja sig för den svenska överheten?

Sweden, 2020, 4, Direction: Maria Fredriksson Production: Ina Holmqvist

Der Shmues

Andra världskriget och förintelsen av Östeuropas judiska befolkning ledde till att jiddisch försvann som ett utbrett vardagsspråk. Men jiddisch är fortfarande en stor del av den judiska identiteten och någonstans i södra Sverige har två ungdomar hittat sin jiddischlärare i barnläkaren, psykiatern och författaren Salomon Schulman. Genom språket kommer de närmare sina rötter och sin historia.

Sweden, 2020, 4, Direction: Kamelia Pebdani Production: Peter Krupenin

Glödhet

Alecio, Timimie och Anna samtalar i en grön skog kring språk, identitet och sexualitet. Dialogen i filmen är på romani, samiska och svenska.

Sweden, 2020, 4, Direction: Alecio Araci Production: China Åhlander

Sori Toni

Toni är 16 år och bor i en trång lägenhet med sin familj. Hon har två småsyskon och hemma är det ofta kaos, stök och hög ljudvolym. Toni längtar innerligt efter att få hänga med sina vänner och flyr därför ofta in i chattgruppens gemenskap, men det är inte alltid den flykten räcker till …

Sweden, 2020, 4, Direction: Lina Puranen

Tillbaka till alla program

Se hela programmet hemifrån

Kortfilmfestivalen Play

På vår egen onlinetjänst Kortfilmfestivalen Play kan du se hela festivalprogrammet hemifrån för endast 90 kronor. Playtjänsten är tillgänglig från hela Sverige och kan användas under hela festivalveckan 19-25 oktober.

  • 90 kronor för hela utbudet

1982

Festivalen startades

300

Filmer per festival

70

Länder

50-50

Kvinnliga/manliga regissörer

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners