Framtida ekologier 2 - Fantasiöar

I detta andra program flödar fantasin fritt och samtidigt som blicken är fäst på horisonten och framtiden blickar dessa filmare också tillbaka, och inåt. Det är sanna och mindre sanna berättelser om den brasilianska militärens jakt efter en inbillad ö, nya världar i valkroppar eller i Borneos djungler, mytiska varelser som uppstår i våra efterdyningar och märkliga invasiva landskapsfenomen. Det är filmer som erbjuder nya sätt att se på vår plats i tillvaron och våra framtider.

Curator: Christoffer Ode

Läs mer om programmet här – Framtida ekologier introduktionstext.

Visas:
WED 25/10, 21:00 REGINA
SUN 29/10, 15:00 FYRIS

DEEP IN THE EYE AND THE BELLY

Berättelser om valkroppar och föreställningar om oceanernas framtid sammanflätas, där dessa kroppar utgör en tillflykt för människor som i klimatkollapsens spår tvingats återvända till ett liv i havet. Historiska händelser och spekulativa berättelser illustrerar hur valars kroppar hanterats på museer och antyder en framtid där de utgör nya världar.

United Kingdom 2023 / 23:00 / Director: Sam Williams

THE SECOND LIFE OF BURNED TREES

Tusentals olivträd som var över hundra år gamla drabbades av skogsbränderna i Grekland sommaren 2022. Träden hade stått i flera sekel och nu utgör deras lik spöklika figurer, som lokalbefolkningen kallar för mytiska varelser.

Austria 2023 / 6:15 / Director: Anna Vasof

VISÃO DO PARAÍSO

Filmen följer den brasilianska militären när de är på jakt efter en fantasiö med samma namn som deras land. Mitt i verkligheten, simuleringen och fantasin analyserar filmen människans förmåga att utvidga den fysiska världen till en Ny Värld.

Brazil, United Kingdom, United States 2022 / 16:00 / Director: Leonardo Pirondi

REHOUSING TECHNOSPHERE

Den här animerade filmen utspelar sig på jorden i en avlägsen framtid. Den visar exempel på hur livsformer anpassar sig till planetens nya ekologi. I samma ton som en naturdokumentär presenterar den för oss hur livet går vidare bland resterna från antropocen.

Denmark 2022 / 5:41 / Director: Wang & Söderström

LES HOMMES DE LA NUIT

På natten och när dagen är mörk tar sig en utforskare genom Borneos djungel för att hitta orangutanger.

France 2022 / 16:14 / Director: Judith Auffray

FAREWELL RECORDING FOR AN OBSERVER OF AN UNKNOWN TIME AND PLACE

Delvis en spekulativ historia av framtiden, delvis världsbyggande framställning. Filmen är en essäistisk utvikning om kapitalism, miljö, teknologi och död.

Germany 2023 / 25:54 / Director: Rita Macedo

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners