Framtida ekologier 1 - Möjliga världar

Det första programmet tar avstamp i vårt här och nu: de stigar vi går längs och de berg vi bestiger, tillsammans eller på egen hand. Det är filmer som går från ljus till mörker och tillbaka igen. Programmet bjuder på oväntade och provokativa förslag på sätt att läka jorden, tillfälle att uppleva hur ljudet av en skogsbrand i Sydamerika och bilder av en stor soptipp i Afrika förvandlas till tankeväckande och sinnlig filmkonst, och mysteriet kring grodorna i Costa Ricas djungler blir lika visuellt slående som det gröna skimmer som strålar ur lysmaskens bak.

Curator: Christoffer Ode

Läs mer om programmet här – Framtida ekologier introduktionstext.

Visas:
TUE 24/10, 21:00 REGINA
SAT 28/10, 17:00 FYRIS

DESIRE LINES

Desire lines är det officiella namnet på de inofficiella stigar som skapats genom nednötning där människor eller djur gått. Stigarna är oftast den kortaste eller smidigaste vägen för att komma fram, till skillnad från den uttänkta eller designade.

United Kingdom 2023 / 7:55 / Director: Duncan Cowles

IL FAUT REGARDER LE FEU OU BRÛLER DEDANS

En kvinna på Korsika väljer att läka jorden genom att bränna den.

France 2022 / 18:00 / Director: Caroline Poggi, Jonathan Vinel

ESPECTRO RESTAURACIÓN

Avbildning av ljudet från en skogsbrand i Pantanal, en biom som kontinuerligt härjas av jordbruksindustrins framfart i Sydamerika. För att bekämpa branden lyfter filmen fram ett utdrag ur Ecuadors konstitution, som med grund i ursprungsbefolkningens uppfattningar ger naturen samma rättigheter som människorna.

Brazil 2022 / 7:00 / Director: Felippe Mussel

THE WAITING

I Costa Ricas regnskog bor en forskare i en liten hydda för att studera grodor. När hon återkommer från en kortare resa finns inte en enda groda kvar. Hon ger sig iväg för att återfinna dem – och stöter på ett otäckt mysterium.

Germany 2023 / 15:35 / Director: Volker Schlecht

STRANGERS IN THE DARK

Denna experimentella dokumentär visar hur ljusföroreningar förvandlar lysmaskarnas kärleksliv till ett helvete när de försöker hitta partners i en omgivning som inte längre blir mörk på nätterna. Vi rör oss mellan kosmisk och mikroskopisk storlek, från naturens lugn till en hektisk stad och från konstgjort ljus till det gröna skimmer som strålar ur en lysmasks bak.

Finland 2023 / 12:47 / Director: Perttu Juhani Inkilä, Jenni Pystynen

TERRA MATER

För vårt land och våra ben. Vid världens ände. Teknologi och avfall i våra länder, våra system, våra ben. När hon vandrar genom våra platser kan hon inte låta bli att undra: var finns det utrymme för att läka?

Rwanda 2023 / 9:46 / Director: Kantarama Gahigiri

MOUNTAIN MAN

En glaciolog i Bhutan har, trots landets traditioner, fått tillstånd att besöka de heliga bergen för att mäta glaciärsmältningen som orsakas av klimatförändringarna. Medan han ensma tar sig fram genom den oländiga terrängen gör han videofilmer där han delar sina upplevelser med sin 11-åriga dotter.

Bhutan 2022 / 21:43 / Director: Arun Bhattarai

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners