Forna Jugoslavien nu

Drama i staden

Balkanfilmskapare tenderar att komma från eller bo i storstäderna och under lång tid var deras filmer tydligt urbana verk. De senaste åren har det skett en förändring och nu söker sig unga regissörer alltmer mot landsbygden som miljö och sinnestillstånd. I dessa program finner vi båda inriktningarna och inser att de faktiskt kompletterar varandra väl, och att deras ämnesval och konstnärliga val ofta är utbytbara. Dynamiken visar den otämjbara andan hos folket i denna region, som en gång var ett land och fortfarande delar en gemensam kultur. LÄS MER.

Curator: Vladan Petkovic

Visas:
Tor 22/10 | 15:00 Reginateatern
Kortfilmfestivalen Play 19-25 oktober

Gottlieb

Vilse i sitt undermedvetnas labyrint kämpar Gottlieb för att hitta tillbaka till verkligheten. När han ger sig på att förstöra sin påhittade värld riskerar han sitt eget liv. Till slut, när hans världar kolliderar, blir han medveten om hur han själv stängt sig inne.

North Macedonia, 2019, 9, Direction: Krste Gospodinovski.

White Trash

En dimmig vintermorgon ägnar sig måsarna åt att vräka i sig av människors skräp på en soptipp. Biologerna utnyttjar tillfället för att fånga måsarna och testa dem för sjukdomar som kan överföras till människor.

Croatia, 2018, 11, Direction: Suncica Ana Veldic.

Zvir

Jobbet på bygget i turistbyn vid havet som han motvilligt tagit på sig utvecklar sig till ett problem för traktorgrävarföraren från inlandet som, för att behålla sin auktoritet som far och kunna utföra det i sig lagliga men smutsiga rivningsjobbet, måste göra sig av med ett oönskat vittne.

Croatia, 2016, 15, Direction: Miroslav Sikavica.

Weltschmerz

Ibland är det inte så lätt att tala om känslor eller om saker vi alltid velat veta men varit för rädda för att fråga om. Kanske finns det ett recept för att råda bot på det, men jag har det inte. Det enda recept jag kan är på äppelkaka, och jag är säker på att med den här äppelkakan kan du både uttrycka dina känslor och ställa alla frågor du vill.

Bosnia and Herzegovina, 2018, 8, Direction: Anja Kavic.

Fundamenti

Filmens regissör följer hur ett lyxhotell byggs utanför hans köksfönster. Fragment som visar hur hans förhållande faller i bitar slinker med i det inspelade materialet och skakar filmen i dess grundvalar.

Slovenia, 2018, 21, Direction: Peter Cerovšek.

Tranzicija

Jana säger adjö till de andra bandmedlemmarna, sina vänner, exflickvännen och familjen. Alla är sorgsna över att säga farväl, men de är glada för hennes skull när hon åker till Michigan för att doktorera. Det är bara hennes syster som känner till hemligheten.

Serbia, 2016, 22, Direction: Milica Tomović.

Tillbaka till alla program

Se hela programmet hemifrån

Kortfilmfestivalen Play

På vår egen onlinetjänst Kortfilmfestivalen Play kan du se hela festivalprogrammet hemifrån för endast 90 kronor. Playtjänsten är tillgänglig från hela Sverige och kan användas under hela festivalveckan 19-25 oktober.

  • 90 kronor för hela utbudet

1982

Festivalen startades

300

Filmer per festival

70

Länder

50-50

Kvinnliga/manliga regissörer

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners