Forna Jugoslavien nu

Lantlig lycka

Balkanfilmskapare tenderar att komma från eller bo i storstäderna och under lång tid var deras filmer tydligt urbana verk. De senaste åren har det skett en förändring och nu söker sig unga regissörer alltmer mot landsbygden som miljö och sinnestillstånd. I dessa program finner vi båda inriktningarna och inser att de faktiskt kompletterar varandra väl, och att deras ämnesval och konstnärliga val ofta är utbytbara. Dynamiken visar den otämjbara andan hos folket i denna region, som en gång var ett land och fortfarande delar en gemensam kultur. LÄS MER.

Curator: Tina Poglajen

Visas:
Ons 21/10 | 15:00 Reginateatern
Kortfilmfestivalen Play 19-25 oktober

The Gay Life in Krško

En ung tysk utforskar alla mötesplatser för homosexuella i Krško.

Slovenia, 2007, 6, Direction: Nico Woche.

Seme radosti

Melania Trump, ett unikt lökfrö och ett multinationellt företag som försöker rädda Vita Husets arv möter bylivet i ett pytteland på andra sidan jorden.

Slovenia, 2018, 11, Direction: Ana Cerar.

Od Kršana do Peroja

En ögonblicksbild av hur de istriska limerickarnas glansdagar håller på att mattas av ackompanjeras här av traditionell musik.

Croatia, 2015, 7, Direction: Igor Bezinovic.

Reka ločuje delo povezuje

Före detta Jugoslavien på 1970-talet. En ny bro byggs över floden Sava. Invigningen är en festlig tillställning för hela samhället.

Slovenia, 2018, 7, Direction: Tomaž Pavkovič.

Da je kuća dobra i vuk bi je imao

Sandra är en mycket känslig ung kvinna som, när hon blir stressad, har svårt att urskilja gränsen mellan verkligheten och sina egna skruvade fantasier. När hennes man fyller år tvingas hon tillbringa dagen med hans familj. Det svaga fiendskap hon tycker sig uppfatta från dem får henne att gradvis tappa besinningen.

Croatia, 2015, 24, Direction: Hana Jušić.

A sad se spušta veče

Två gamla kvinnors omtanke om och närhet till såväl varandra som naturen skildras här i en vardagens bitterljuva poesi som den framträder i östra Bosniens ensliga berg. Filmen betonar immateriellt kulturarv såsom sånger och ritualer för att beveka vädrets makter i form av storm och hagel. Det är naturen själv som kvinnorna talar med, lyssnar till och respekterar.

Serbia, Bosnia and Herzegovina, 2019, 27, Direction: Maja Novaković.

Në Mes

Familjer som av ekonomiska skäl tvingas leva stora delar av sina liv skilda från varandra och i kulturer som inte är deras egna skildras här i ett empatiskt porträtt.

Kosovo, 2019, 13, Direction: Samir Karahoda.

Tillbaka till alla program

Se hela programmet hemifrån

Kortfilmfestivalen Play

På vår egen onlinetjänst Kortfilmfestivalen Play kan du se hela festivalprogrammet hemifrån för endast 90 kronor. Playtjänsten är tillgänglig från hela Sverige och kan användas under hela festivalveckan 19-25 oktober.

  • 90 kronor för hela utbudet

1982

Festivalen startades

300

Filmer per festival

70

Länder

50-50

Kvinnliga/manliga regissörer

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners