DANSKJÄVLAR!

Danskjävlar! 6: More Delightful Danes at the Oscars

De senaste decennierna har danska korta spelfilmer oscarnominerats i större utsträckning än de allra flesta andra europeiska länders. I dessa två stjärnspäckade program får vi ta del av de kortfilmer som har gått i parad längs röda mattan i Hollywood. Det andra programmet bjuder på humoristiska och tänkvärda bilfärder med rasister och heliga män, etiska tvister på sjukhus och pensionärer som gömmer sig i garderoben. Det är skratt, tårar och starka känslor, hela vägen fram till scenen framför Oscarsakademin.

Visas:
TUE 25/10, 21:00 REGINA
SUN 30/10, 19:00 SLOTTS

Ernst og lyset

Affärsmannen Ernst har just landat på flygplatsen och är på väg hem till sin fru. Regnet öser ned och han plockar därför upp en liftare. De börjar prata om vad som har ett värde här i livet och snart står det tydligt för oss att det inte är någon vanlig liftare som Ernst har plockat upp…

Denmark 1996 / 12:00 / Director: Anders Thomas Jensen, Tomas Villum Jensen

Grisen

Är individens frihet viktigare än religiösa rättigheter? En evig debatt framför en liten målning i ett kalt sjukhusrum.

Denmark 2008 / 23:00 / Director: Dorthe Warnø Høgh

Valgaften

På väg till röstlokalen får en idealistisk men tankspridd röstberättigad utstå återkommande vågor av rasistiska taxichaufförer och kränkande kommentarer.

Denmark 1998 / 11:00 / Director: Anders Thomas Jensen

Helmer & søn

En familj sammanstrålar under märkliga omständigheter när ett äldreboende ringer om hjälp eftersom deras gamla far har låst in sig i en garderob och vägrar komma ut.

Denmark 2006 / 13:00 / Director: Søren Pilmark

Om natten

Det är jul och nyår och tre flickor mellan 18 och 20 år ligger inne på sjukhus med cancer. Alla tre har allvarliga problem, inte bara hälsomässigt, utan även i relation till sina nära och kära. Flickorna hittar en tillflyktsort i varandras sällskap och filmen beskriver deras humor, ohämmade uppriktighet och okuvliga livsglädje.

Denmark 2007 / 45:00 / Director: Christian E. Christiansen

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners