DANSKJÄVLAR!

DANSKJÄVLAR! 3: Against All Odds

Vi vill låta våra filmtalanger växa i Danmark, men vi stöder inte våra framväxande talangers utveckling genom det officiella systemet. På så vis ser vi på det korta formatet enbart som ett steg på vägen och som en del i en näringskedja. Det är bara tack vare Filmværkstederne och hängiven fri arbetskraft som originella filmidéer för det korta formatet föds. I detta urval av dansk konstnärlig och experimentell kortfilm hittar vi konst, mot alla odds.

Curator: Mathias Broe

Visas:
WED 26/10, 19:00 REGINA
FRI 28/10, 15:00 FYRIS

Anxious Floating Head

Vi följer vår protagonist genom en psykotisk episod. När vi träffar honom är han redan i ett tillstånd av panik och ångest. Medan tiden går blir hans känsloläge allt mer extremt.

Denmark 2022 / 1:00 / Director: Yilmaz Sen

Weltschmerz

Medan jorden står i brand ber den blinda regissören sin teatergrupp om hjälp att läka sitt brustna hjärta. I ett kaotiskt och ikonografiskt rollspel ger sig gruppen ut på jakt efter den äkta kärlekens essens, medan rädslan för den fysiska världens begränsningar ligger begravd djupt under scengolvet.

Denmark 2018 / 30:00 / Director: Jesper Dalgaard

Color Me

En kvinna möter sin mörka dubbelgångare på en mardrömslik och fantastisk resa i hennes egna ångestfyllda inre. Color Me är ett samarbete mellan den prisbelönte danska regissören och Active Child, den kritikerrosade amerikanske artisten och producenten Patrick Grossis alias.

Denmark 2020 / 6:30 / Director: Martin De Thurah

Killing Kidding Colliding

En fragmenterad berättelse om glas, sett genom en fågels flyktiga liv och slutliga död. Filmen utforskar kopplingar mellan arkitektur, bildproduktion och makt.

Denmark 2021 / 7:31 / Director: Freja Sofie Kirk

Os der valgte mælkevejen

Det kunde vara scener från en annan planet, där en hedonistisk civilisation av unga kvinnor dekorerar sig med konstgjorda naglar, vita kläder och fuskbrännor, innan de tar limon ned på stan. Men filmen är från Köpenhamns förort och är formad av sin omgivning. Med andra ord är det en svårbestämd antropologisk mutation av en blingig hiphopvideo, socialrealistisk sciencefiction och en dokumentärversion av Spring Breakers, vars surrealistiska chockbilder drar in oss som deltagare snarare än åskådare, i en värld där allt är artificiellt förutom vänskaperna.

Denmark 2015 / 27:00 / Director: Eva Marie Rødbro

Abyss

Abyss är en serie av 10000 bilder som har hittats genom Googles omvända bildsökning. Filmens förlopp baseras på de missförstånd som sker när AI:n läser bildmaterialet. AI:n bryr sig inte om skala, känslor eller sammanhang, utan ser bara mönster färger och korrelationer. Vi bevittnar ett primalt kaos innan ett artificiellt medvetande blir till. Och det uppvaknande medvetandet ser tillbaka på oss som släkte.

Denmark 2022 / 13:35 / Director: Jeppe Lange

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners