Colectivo Los Ingrávidos

Sedan starten 2012 har mexikanska Colectivo Los Ingrávidos producerat en upplivande och kraftfull samling filmer, bestående av en uppsjö digitala verk och en stadigt växande och brokig skara filmer gjorda på 16 mm. Formmässigt uppfinningsrika, politiskt vassa och med rika ljudbilder, uppvisar filmerna ett släktskap med efterkrigstidens avantgarde-miljö och med energier och formexperiment som förknippas med 60- och 70-talens experimentfilmskultur. Från 15 år.

Visas:
THU 28/10, 19:00 FYRIS
KORTFILMFESTIVALEN PLAY

IMPRESIONES PARA UNA MÁQUINA DE LUZ Y SONIDO

En kvinna höjer rösten och håller ett smärtsant och ändlöst tal som med tiden blir alltmer överväldigande. Hennes hjärtskärande ord lämnar permanent avtryck i det kollektiva medvetandet och river och sliter i en gammal mexikansk film, tills dess celluloid krackelerar och går upp i intet.

Mexico 2014 / 6:42 / Director: Colectivo Los Ingrávidos

ABECEDARIO / B

En audiovisuell upplevelse av det samtida kriget i Mexiko.

Mexico 2014 / 5:00 / Director: Colectivo Los Ingrávidos

COYOLXAUHQUI

Coyolxauhqu omarbetar det mytologiska styckmordet av aztekernas mångudinna Coyolxauhqu, utfört av hennes bror Huitzilopochtli – krigets, solens och människooffrets gud. Filmen sammanlänkar mexikansk könsrensning med den patriakala historiens rötter i djupare kulurella konstruktioner.

Mexico 2017 / 10:00 / Director: Colectivo Los Ingrávidos

THE SUN QUARTET, PART 1: SUNSTONE / PIEDRA DE SOL

Sun Quartet är en komposition för solen i fyra rörelser, ett politiskt stycke i naturens fyra element och fyra kroppsmutationer: en solsten där ungdomen blommar ut i protest, en flod översvämmar gatorna, det brinnande slättlandet sprider sig till staden och, slutligen, larmet från folket som skakade Mexiko efter natten 26 september 2014. Försvinnandet av 43 stunder från Ayotzinapa rev ett djupt sår i Mexikos politiska kropp.

Mexico 2017 / 8:24 / Director: Colectivo Los Ingrávidos

SANGRE SECA

Viktiga ögonblick av politisk aktivism ur Mexikos historia dubbelexponeras på utgången film och fräts sönder av den kemiska reaktionen. Bilder från internationella kvinnodagen 2017 kombineras med en ljudupptagning från ett tal efter oroligheterna i San Salvador Atenco 2006 på rikt texturerat och sönderfallande filmmaterial.

Mexico 2017 / 9:17 / Director: Colectivo Los Ingrávidos

ALTARES

Altares är en audiovisuell helgedom som består av små tempel som innehåller avbilder av forntida gudomar.

Mexico 2019 / 3:28 / Director: Colectivo Los Ingrávidos

DANZA SOLAR

Dansen kommer från äldre arkivfilm på Super8 medan solsekvensen filmades på 16 mm genom ett flertal dubbelexponeringar av solen (solarna), dansen och slättlandet, därigenom frammanande en gemensam soltrance som är både andinsk och mesoamerikansk. Shamansk materialism är en mesoamerikansk besvärjelse som släppts lös.

Mexico 2021 / 4:03 / Director: Colectivo Los Ingrávidos

TONALLI

Med avstamp i den nahuatlanska idén om själens animering eller livskraft går Tonalli i dialog med filmens ritualistiska krafter, och samlar eld, blommor och många månar i ett frenetiskt och oredigerat kollage. Bland de täta och svindlande bilderna och mångskiktade abstraktionerna manifesterar sig skapelsens och fruktbarhetens gudar, för att sedan upplösas i regnbågsskimrande färger och kompakt kroppsliga rytmer.

Mexico 2021 / 16:20 / Director: Colectivo Los Ingrávidos

Tillbaka till alla program

1982

Festivalen startades

300

Filmer per festival

70

Länder

50-50

Kvinnliga/manliga regissörer

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners