Selected Works from School Friedl Kubelka

Analog Imagination 2

Schule Friedl Kubelka för oberoende film erbjuder en unik plats för folk med olika ursprung, bakgrund och åldrar att samlas och lära sig om den analoga filmen som konstform. I snart 20 år har skolan bidragit till att forma en hel generation av uppmärksammade analoga filmare. Dessa filmer är gjorda och visas på Super 8, 16 mm och 35 mm och visar filmkonst med djupt personligt och formmässigt eget uttryck.

Det andra programmet fokuserar på den filmiska upplevelsens känslighet. Filmkameran fångar landskap, föremål, arkitektur och människor och formar dem i ögonblicket. Stillhet och dröjsamhet varvas med intensitet och impulsivitet. Tiden förtätas eller förlängs, rum observeras eller genomkorsas. Det är reflektioner över personliga sätt att se världen genom den analoga filmens medium.

Dessa program är resultatet av ett samarbete mellan European Short Film Network och Schule Friedl Kubelka och visas på samtliga nätverksfestivaler.

Curator: Philipp Fleischmann

Visas:
SAT 28/10, 11:00 SLOTTS

SONNENFILM

Sonnenfilm skildrar samtidigt en dags soluppgång och solnedgång. Dubbelexponeringen delar bilden i två halvor där horisonten möts i mitten.Två solar rör sig från varandra genom bilden och lämnar den samtidigt.

Austria, Spain 2022 / 16 mm / 17:00 / Director: Antonia de la Luz Kasik

DASS STEINE SPRECHEN SPRECHEN SPRECHEN

I april 2022 vandrade jag längs en strand i portugisiska Porto. Det var en solig morgon, inte för varm. En vanlig vardag. Stranden låg öde. När man lyssnade noga kunde man höra stenarna tala.

Germany 2022 / 16 mm / 2:00 / Director: Simon Dallaserra

MATTE STUDY

Filmen är komponerad utifrån ett system av figurer, eller mattes, som fungerar som filmens visuella och rumsliga manus.

Austria 2022 / 16 mm / 3:00 / Director: Nina Porter

T T T TOUCH ME

Texta, trycka, swipa – men här rör sig inte fingrarna över en mobiltelefons pekskärm utan istället över naken hud. Filmskaparen utforskar de förvandlingar som kommunikation och perception genomgår i den digitala åldern – på analog film.

Austria 2019 / 16 mm / 3:00 / Director: Raphael Reichl

TIRANA

En eftermiddagsfilmning i Tirana, Albanien. Vi går uppför och nerför pyramiden. Barn observeras av en beundrande blick. De visar stolt upp staden som lekplats, klättrar upp till toppen och regerar över staden.

Austria, Albania, Belgium 2020 / 16 mm / 3:00 / Director: Eva Claus

2HEIM

Filmen utspelar sig i och kring vårt hus i utkanterna av Wien. På ungefär ett år skapade vi oss ett hem här. Den här filmen gjordes under de sista månaderna när tiden gick allt fortare och dagarna höll på att ta slut.

Austria 2018 / 16 mm / 2:00 / Director: Eva Claus

A PROPOSAL TO PROJECT IN 4:3

En hemmagjord skärm mitt ute i grönskande natur. Träd och buskar blir till dansande skuggor på projektionsytan. Naturlig film – utan en mörk biograf, konstgjord belysning, eller ens film. Platons grottman lämnade sin håla – och är fortsatt extatisk.

Austria, United States 2016 / 16 mm / 2:00 / Director: Viktoria Schmid

W O W (KODAK)

En apokalyptisk undergång visas baklänges. Dammet flyger tillbaka till bildens mitt och en byggnad reser sig. Fem YouTube-klipp visas baklänges och ger fem nya perspektiv. Filmen är död – länge leve filmen! 

Austria 2016 / 35 mm / 2:00 / Director: Viktoria Schmid

AUSTRIAN PAVILION

Filmaren fortsätter sina arkitektoniska utforskningar av utställningsrum. Här använder han specialkonstruerade kameror för att fånga Österrikes paviljonger vid Venedigbiennalen.

Austria, Italy 2019 / 35 mm / 5:00 / Director: Philipp Fleischmann

ATLANTIC 35

En 35 mm-film och Atlanten – simultan tillfredsställelse av två begär.

Austria 2015 / 35 mm / 17:00 / Director: Manfred Schwaba

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners