Internationella tävlingssektionen

Jury och priser

UPPSALA GRAND PRIX

Den internationella juryn belönar regissören till en av filmerna i den Internationella tävlingssektionen med Uppsala Grand Prix. Uppsala Filmkaja är festivalens traditionella bronsstatyett, skapad av Torbjörn Forsberg.

Prissumma: 50 000 kronor

 

UPPSALA SHORT FILM CANDIDATE FOR THE EUROPEAN FILM AWARDS

Juryn utser en film till Uppsala Short Film Candidate inför European Film Awards 2021.

UPPSALA KOMMUNS FILMPRIS TILL INGMAR BERGMANS MINNE

Priset som delas ut av Uppsala kommuns kulturnämnd går till en ung och lovande filmskapare som i Ingmar Bergmans anda tänjer på filmkonstens gränser.

Prissumma: 50 000 kronor

Mo Harawe

Mo Harawe föddes i Mogadishu och upptäckte sin passion för film när han studerade på en konstskola i Somalia. Sedan 2009 bor Mo i Österrike där han också inledde sin bana som filmregissör. Han har deltagit i många filmworkshops och färdigställt ett antal kortfilmer som visats och prisbelönats vid internationella filmfestivaler. Utöver att vara regissör är Harawe manusförfattare och har utvecklat manus för flera långfilmer. Filmmanuset To Mogadishu utvecklades vid Diverse Geschichten Script Lab och vann priset Dor Film vid Diagonale Film Festival 2016. 2019 vann Mo Harawe BKA Startstipendium för långfilmen The village next to Paradise som han nu arbetar med.

Inja Korać

Inja Korać har examen i statskunskap och journalistik från universitetet i Zagreb och en master i Audiovisual Management från Media Business School i Spanien. Hon arbetar för Zagreb filmfestival som producent för deras branschprogram, för Motovun filmfestival som programsättare, programkoordinator och distributionsansvarig, och för Beldocs internationella filmfestival som curator för och utbildare inom deras ungdomsprogram. Inja Korać arbetar också som curator för Kino Istra – ett pågående projekt för att revitalisera filmen i regionen Istrien i Kroatien.

Léo Soesanto

Léo Soesanto bor i Paris och arbetar som filmjournalist och programsättare. Han har studerat vid Institut d’Etudes Politiques de Paris och skrivit för publikationer som Libération, Les Inrockuptibles, Vogue Paris, Premiere och Grazia. Han är gästkritiker på Le Cercle Cinéma på franska Canal Plus. Han har varit programchef för Festival International du Film Indépendant de Bordeaux och programsättare för International Film Festival Rotterdam. Vid filmfestivalen i Cannes har han tidigare varit medlem av urvalskommittén för långfilm i Semaine de la Critique och sedan 2017 är han ansvarig för urvalet till sektionens kortfilmstävling. Léo är författare till boken L’Aéroport mis en scènes, en bok om representationer av flygplatsen på film.

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners