(NC5)

Svensk kortfilm 5

Detta program är en del av Svenska tävlingssektionen. Från 15 år.

Visas:
TUE 24/10, 21:00 SLOTTS
THU 26/10, 17:00 FYRIS

I SAMMA BÅT (SAMASSA VENEESSÄ)

En film om den åldrande kroppens gränser och sinnets gränslöshet. Raunos berättelse tar med oss på en båttur med hans far – en resa full av missöden där hans far tar finskt rekord i svordomar.

Sweden, Finland 2023 / 7:30 / Director: Mervi Junkkonen Producer: Mia Malviniemi, Mervi Junkkonen

BILDER AV DIG

Kan man tala med sin mormor om kolonialism? Genom mormoderns diabilder försöker Louise förstå Danmarks kolonisering av Grönland. Morföräldrarna flyttade till Nuuk på 1960-talet med drömmar om äventyr och bra lärarlöner. Bilderna visar barnen och vacker natur, men Louise ser en annan berättelse utanför familjearkivets ramar.

Sweden 2023 / 14:30 / Director: Louise Hollerup Producer: Louise Hollerup, Inuk Jørgensen

OBEBODD

En ung kvinna drabbas av en plötslig förlust. Hon isolerar sig i en torr och karg öken där hon bearbetar upplevelsen för att förstå och acceptera sina känslor.

Sweden 2023 / 9:05 / Director: Ester Holmén, Susanne Walström Producer: Susanne Walström

MASHHAD TAWIL

Genom att skildra en enda plats avslöjas de olika skedena i den syriska tragedin.

Sweden, Syria 2023 / 4:00 / Director/Producer: Rima Alhamedd

SAINE “ÉTUDE”

En etyd är ett musikstycke där en sekvens upprepas i olika lägen och vändningar. Här hör vi Étude av den finska artisten Saine. I filmen vävs ett collage av found footage samman till ett abstrakt cykliskt narrativ som följer likheterna i rörelsen hos molekyler, maskrosfrön, dansare i vita klädnader, pulsen i örat, damm och repor på en filmyta, etc.

Sweden 2022 / 5:05 / Director/Producer: Rickard Eklund

STRINGS

Några ungdomars lek med sprängämnen går alldeles fel, och vi kastas tillbaka i tiden till ett kritiskt år i deras liv. I en vardag som kantas av kärlek, gemenskap och splittring, befinner de sig på en ständig kollisionskurs med en dysfunktionell vuxenvärld. Det här är lika mycket en ungdomsfilm om vuxenvärlden som en vuxenfilm om ungdomsvärlden.

Sweden 2023 / 40:00 / Director: Cecilia Torquato de Oliveira Producer: Johannes Nyholm, Josef Kullengård

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners