Antoinette Zwirchmayr 2: Wonderful Wound

I mer än ett decennium har Antoinette Zwirchmayr skapat analoga filmer som ger visuell form till känsliga band mellan människor, ting, natur och konstruerade rum. Hennes verk är bländande, kittlande och gåtfulla, de är både filmiska tolkningar av teoretiska texter och abstrakta fiktionsfilmer. Kroppar, föremål, landskap och interiörer i förtätade och precisa arrangemang och koreografiska rörelsemönster. Synergin mellan rörelsemönster skapar närmast hypnotisk skönhet i sinnliga rymder som också innehåller spår av något hemligt och ogreppbart.

I sina filmer placerar Antoinette Zwirchmayr personer och föremål i olika naturliga miljöer på ett både motsägelsefullt och suggestivt tankeväckande vis, som resulterar i ett fascinerande växelspel mellan skalförhållanden och abstraktionsnivåer. Hennes verk visar en ständig dragning till att sammanföra substanser av slående olika sort – hud och sten, eld och is, växtlighet och textilier – och en extraordinär fallenhet för att skildra den känslomässiga, mentala och fysiska spänningen det skapar. Hon filmar kroppar och landskap med ett sådan känsla för detaljer och texturer att kroppar förvandlas till landskap och tvärtom. Det gäller inte bara för hennes förtätade och meditativa fiktioner utan också för de personliga essäfilmerna som på ett makalöst elliptiskt vis utforskar hennes egen omskakande familjehistoria.

De flesta filmerna i dessa två program visas på 16 mm och 35 mm.

Antoinette Zwirchmayr inleder visningarna av dessa två program och berättar om sitt filmskapande.

Visas:
SAT 28/10, 17:00 SLOTTS

JEAN LUC NANCY

En fullmåne på en svart natthimmel, en pendel bland stjärnbilder, tre kvinnor sedda bakifrån i en miniatyr inspirerad av den ledande samtida franska filosofen. Detta är konkretion och abstraktion på samma gång som det är sensuellt och teoretiskt; uttänkt och känslomässigt. I korthet är det filmkonstens komplexa essens.

Austria 2018 / 16 mm / 5:00 / Director: Antoinette Zwirchmayr

OCEANO MARE

Till synes strandsatt och trollbunden som en sömngångare återfinns en kvinnlig figur på en torrlagd flodbädd, insnärjd bland grenar i den glesa vegetationen intill de ömtåliga sprickorna längs den uttorkade marken. I spelet mellan bilder uppstår en slags samstämmighet, en analogi.

Austria 2020 / 16 mm / 7:00 / Director: Antoinette Zwirchmayr

DER ZUHÄLTER UND SEINE TROPHÄEN

“Den första gången jag besökte min farfars bordell var jag sju år gammal. Vi satt på en soffa i entrén och han berättade en historia för mig. Precis när berättelsen nådde sitt klimax slutade han att prata och gick i väg med två prostituerade. Jag tittade åt min farmors håll. Hennes blick var tom, som om hon var någon annanstans.”

Austria 2015 / 35 mm / 24:00 / Director: Antoinette Zwirchmayr

FRAGEBODEN

Är det möjligt att ställa frågor till bilder och vad skulle de i så fall svara? Frageboden utforskar betydelsens ursprung i relationen mellan bild och ljud och sätter igång flera mentala cirkelrörelser.

Austria 2020 / 7:00 / Director: Antoinette Zwirchmayr

JOSEF – MY FATHER’S CRIMINAL RECORD

När Antionettes pappa är 17 år rånar han en bank tillsammans med en vän och åker fast. När han några veckor senare släpps ur fängelset, återvänder han till sin hemby. Hans svårigheter att hantera bybornas öppna förakt får honom snart att fly till Brasilien.

Austria 2015 / 35 mm / 19:00 / Director: Antoinette Zwirchmayr

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners