Queer

Sex av årets bästa filmer om allt som stavas HBTQ. Här finns allt ifrån stark diskbänksrealism till flamsig och upprorisk glittermusikal. Det rör sig från meteoritnedslag till trans-upplevelser av vårdsystemet, från kapitalistisk samhällsplanering till färgstark tvåloperasurrealism och från sexarbetares livsvillkor i Sydafrika till en gastanksviftande magisk fe i taiwanesisk musikalbonanza.

Visas:
FRI 28/10, 19:00 SLOTTS
SUN 30/10, 19:00 FYRIS

Madrid, Mala Vida

Tankar om hur vi uppfattar Den Andre, dess institutionella, litterära och arkitektoniska arv, samtidigt som vi ser på Madrid 2020 genom det sociologiska verket “Low Life in Madrid” som publicerades 1901.

Spain 2020 / 13:27 / Director: Isabela Bianchi, Ignacio Rúiz, María Gómez, Pablo Adiego / Producer: María Gomez García

Subserotic Bulge

Under 2019 maldes en järnmeteorit ner till aska som sedan blandades ner i grädde och matades till 36 personer. Strax efter detta var Flis livmoder full av tumörer. Deras mage svällde medan ett köttigt block trycker sig ut i en otrolig hastighet. Från den första fingerpetningen, till WebMD, till röntgen, misslyckades alla diagnostiseringar. Flis berättelse om fenomenet är annorlunda från alla medicinska anteckningar.

Finland 2021 / 17:42 / Director: Holland / Producer: Holland

Prayers for Sweet Waters

En burundisk flykting som söker en fristad förlitar sig på tro när hon söker efter samhörighet. En äldre kvinna hängiven till samhällets gemenskap reflekterar över visdom från det förflutna. En zoomer navigerar på internet i hopp om att finna trygghet och familj.

South Africa 2021 / 16:00 / Director: Elijah Ndoumbe  / Producer: Elijah Ndoumbe

Poppets

En surrealistisk såpopera som följer tre tjejer från Essex, två kvinnor från Plotland, två rätt bögiga pojkvänner och en gammal man i rökrutan. Allt detta genom fyra generationer av kapitalistisk stadsplanering, från 1800-talets småhus till lyxvåningar byggda på tilltänkta framtida översvämningsområden.

UK 2022 / 16:19 / Director: Maz Murray

Too Rough

Efter en natt av fylla vaknar en bakfull och hysterisk Nick upp bredvid sin pojkvän Charlie och måste gömma honom från hans egna homofobiska och dysfunktionella familj.

UK 2021 / 16:28 / Director: Sean Líonadh / Producer: Alfredo Covelli, Ross McKenzie

Tank Fairy

I Taiwan är ”song wa si de” arbetare som regelbundet levererar gas till gatuförsäljare och gamla bostadsbyggnader. Den magiska Tank Fairy levererar sina tankar helt säreget – med attityd, stilettklackar och en hel del glitter. Hennes ankomst skakar om livet för Jojo – en ensam tio-åring som drömmer om dans och drag. Utesluten från sin klass, oförstådd och med en ensamstående mamma blir Jojo inspirerad att leva fullt ut av sin propanlevererande magiska gudmor.

Taiwan, USA 2021 / 9:31 / Director: Erich Rettstadt / Producer: Anita Tung, C.K. Hugo Chung, Erich Rettstadt

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners