Forbidden Presences

Maryam Tafakory

Maryam Tafakory är en iransk konstnär och filmskapare vars slagkraftigt starka textbaserade och filmiska collage väver samman poesi och dokumentär med arkiv- och upphittat material. Hon använder sig av sinnligt vackert och visuellt allegoriskt berättande, som navigerar nyanserat mellan verklighet och fiktion, genom abstraktion, symbolism och samlat arkivmaterial.

Tafakory intresserar sig för kvinnoskap, övergångsriter, (själv-) censur och religion, med utgångspunkt i det personliga är politiskt. Ofta berör hennes verk skildringar av utradering, hemligheter, och det våld som utförs av osynliga tillsynsorgan. Hennes forskningsbaserade projekt studerar ofta sådant som har avfärdats som trivialt, överdrivet eller ovetenskapligt. Tafakory har en pågående serie videoessäer som går i dialog med iransk filmhistoria efter revolutionen.

Hennes verk har visats internationellt, bland annat vid MoMA Doc Fortnight; International Film Festival Rotterdam; ICA London och Anthology Film Archives. Hon har mottagit flera internationella priser inklusive Ammodo Tiger Short (IFFR 2022) och Barbara Hammer Feminist Film Award vid 60th Ann Arbor Film Festival. Hon belönades med Flaherty/Colgate Distinguished Global Filmmaker in Residence (NY) 2019 och med MacDowell Fellowship 2022.

Maryam Tafakory närvarar vid visningen för att berätta mer om sina filmer.

Visas:
FRI 28/10, 19:00 FYRIS

Where is she?

”Inte allt vill bli ihågkommet, säger min mor. Jag önskar att mina skulle sluta vidröra vad jag förbjuder dem att röra vid.”

Inledande dokumentär-performance / 17:00 / Director: Maryam Tafakory

Irani Bag

Genom filmklipp från filmer gjorda mellan 1990 och 2018 ifrågasätter Irani Bag oskyldigheten i användandet av väskor i iransk film efter revolutionen.

Iran, Singapore, UK 2021 / 08:00 / Director: Maryam Tafakory

Absent Wound

Ritualer kring krigsträning kombineras med en flickas uppläsning. Filmen drar paralleller och gör kopplingar mellan dessa, till synes skilda världar och situationer och drar på så vis samman trådar från dokumentären och fiktionen och visar på en delad känsla för det kroppsliga, dess ritualer och vedermödor.

Iran, UK 2016 / 09:00 / Director: Maryam Tafakory

I Have Sinned a Rapturous Sin

Vad botar kvinnor från sexuell promiskuitet?

Iran, UK 2017 / 09:00 / Director: Maryam Tafakory

Poem & Stone

Avstånd och närhet är kroppsliga attribut. Vi erfar och registrerar nuet genom kroppskänslor som bevarar minnen. Begäret att minnas bäddar ofrivilligt in det förgångna i nuet.

Iran, UK 2015 / 08:00 / Director: Maryam Tafakory

Fragments

Text blir kroppens hand.

Iran, UK 2014 / 04:00 / Director: Maryam Tafakory

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners