For Personal Reasons

Madubuko Diakité

Diakité börjar sin bana som filmskapare i maj 1968, då han flyttar från New York till Paris, en stad som han snabbt överger. Efter en längre resa i Syd- och Centraleuropa tar han sig slutligen till Sverige, där han till slut bosätter sig i Lund och börjar studera vid universitetet. Genom sin medstuderande Navid Raiman får Diakité lära sig grunderna i filmskapande och han återvänder sedan till New York för vidare studier i film.

I New York regisserar Diakité Dreams of G, där hans dåvarande fru Elaine Diakité spelar huvudrollen i ett glidande drömporträtt på Staten Island. I For Personal Reasons, hans andra film, hör vi Diakités egen röst kombineras med en berättelse om en ensam mans politiska uppvaknande och med bildmaterial från medborgarrättsrörelsen i Harlem, Svarta pantrarna och Malcolm X. Filmen färdigställdes i början av sjuttiotalet när Diakité återvände till Lund, delvis med stöd från Sveriges Television.

Under 70- och 80-talet gör Diakité två filmer, båda med Lund som utgångspunkt. Det osynliga folket är ett unikt historiskt dokument som uppmärksammar en rad fall av utsatthet, rasism och livsöden för invandrare och utländska studenter i Lund under 70-talet. En dag på Mårtenstorget producerade Diakité tillsammans med studenter under en kurs vid Folkuniversitet i Lund och som namnet vittnar om följs de dagliga aktiviteterna på och runt torghandeln i Lund.

Sammantaget vittnar Diakité’s korta filmografi om en förbisedd men betydande svensk-amerikansk filmskapare – som är djupt förankrad i sociala frågor och vars produktion ägt rum utanför de filmindustriella ramarna, i public services mellanrum tillsammans med studenter och vänner. Text: Filmögon

Madubuko Diakité närvarar vid visningen och berättar om sina filmer.

Visas:
SAT 29/10, 17:00 FYRIS

Dreams of G

Dreams of G tar oss med in i G:s surrealistiska drömmar och uppvaknande syner. Det är en experimentell kortfilm, inspelad i New York med stöd av The Film-Makers’ Coop.

USA 1970 / 07:00 / Director: Madubuko Diakité

For Personal Reasons

1970 tog Madubuko Diakité, en blivande filmskaparen från Harlem, med sig en lätt 16 mm-kamera till en demonstration i New York med Svarta pantrarna. Med inspiration från Jean-Luc Godard och cinéma vérité-rörelsen ville Diakité skildra verkligheten som han upplevde den. Resultatet blev “For Personal Reasons” där Billy Curtis (Morgan Freemans yngre bror) spelar en ung man som har fått nog av rasistiska poliser och, inspirerad av Malcolm X, beslutar att ta till vapen. Diakité fick ursprungligen idéen från en nyhetsartikel. Med polisbrutalitet som tema, en oförlåtande voiceover och okänt bildmaterial med Svarta pantrarna, är “For Personal Reasons” en sällsynt filmisk pärla fortjänar en plats i afro-amerikansk filmkanon.

Sweden, USA 1972 / 29:00 / Director: Madubuko Diakité

Intervju 1973

Intervju gjord i Sveriges Television i samband med tv-sändningen av Madubuko Diakité For Personal Reasons.

Sweden 1973 / 03:05

Det osynliga folket

Diakités unika historiska dokumentär, som gjordes tillsammans med Gary Engman och Nordal Åkerman, visar de osäkra levnadsvillkoren för utländska studenter, invandrare och i synnerhet den afrikanska diasporan i södra Sverige på 70-talet.

Sweden 1972 / 31:00 / Director: Madubuko Diakité, Boris Bode

En dag på Mårtenstorget i Lund

En dag på Mårtenstorget producerade Diakité tillsammans med studenter under en kurs vid Folkuniversitet i Lund och som namnet vittnar om följs de dagliga aktiviteterna på och runt torghandeln i Lund.

Sweden 1981 / 14:26 / Director: Madubuko Diakité

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners