Karrabing Film Collective

Karrabing Film Collective grundades 2013 av en grupp filmare och konstnärer, de flesta med ursprung i urfolk från Australiens nordvästra kust och inland. Kollektivet består av ungefär 30 personer som använder filmskapande som en form av självorganisering och ett verktyg för att utforska samhälleliga orättvisor. Genom slående uppfinningsrikt och formmässigt djärvt filmspråk utmanar deras filmer historiska och samtida koloniala strukturer, och mejslar ut ett unikt uttryck som blandar konstfilm med aktivism och traditionellt berättande film med självrepresentation på gräsrotsnivå. Från 15 år.

Visas:
SUN 31/10, 17:00 SLOTTS
KORTFILMFESTIVALEN PLAY

NIGHT TIME GO

“Night Time Go” utforskar nybyggarstatens försök att driva bort ursprungsbefolkningen från sitt land. Försöken som skildras ägde rum under andra världskriget med hjälp av lastbilar, tåg och gevär, men Karrabings förfäder vägrade att låta sig gripas. Filmen håller sig till en början nära de verkliga historiska detaljerna runt denna förfädernas resa, men utvecklar sig till en alternativ historieskrivning där ett allmänt uppror bryter ut bland urspungsbefolkningen och de fördriver nybyggarna från norra Australien. Denna blandning av drama och humor, historia och satir drar ut linjerna för de svagares historia långt bortom gränserna för vad kolonisatörerna ser som anständigt.

Australia 2017 /32:00 / Director: Karrabing Film Collective

THE MERMAIDS, OR AIDEN IN WONDERLAND

I en inte alltför avlägsen framtid är jorden förgiftad så att europeer omöjligt kan vistas utomhus medan ursprungsfolk klarar det bra. Aiden, som adopterats av en vit familj, förs ut på en resa och utforskar två möjliga perspektiv. Karrabing Film Collectives mest skrämmande film är också den som är mest stilistiskt experimentell.

Australia 2018 / 27:00 / Director: Karrabing Film Collective

DAY IN THE LIFE

I denna starka och omedelbara film visar Karrabing fram de hinder de stöter på under fyra delar av sin dag. Ett hiphopbaserat ljudlandskap i många lager visar hur vita mediers hjälplösa uttalanden bereder väg för Karrabings stärkande motståndsbudskap.

Australia 2020 / 31:42 / Director: Karrabing Film Collective

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners