Hund och katt – en filmsymfoni

Mer än bara söta kattvideor och hundklipp, här samlas sju av de mest fyndiga, tänkvärda, roliga och berörande filmerna från i år på temat hund och katt, vår relation till dem och deras relation till omvärlden. Fast de är väldigt söta också.

Curator: Christoffer Ode

 

Visas:
MON 23/10, 19:00 REGINA
SAT 28/10, 17:00 REGINA

THE BATTLE FOR SWAN LAKE

Några katter, en hund och ett fiskhuvud uppträder med den klassiska baletten Svansjön.

United States 2023 / 2:56 / Director: Joan Carol Gratz

I MEASURE MY LIFE IN DOGS

En videoessä om hundar, hur de absorberar och blir till bilder och skapar demokratiska alternativ till monopolkapitalets täckmantel om frihet.

Canada 2023 / 12:00 / Director: Mike Hoolboom

NO ANIMAL

Gång på gång får djur agera vid sidan av mänskliga protagonister i långfilmer. Ibland som lojala följeslagare, ibland som bittra fiender. De här iscensättningarna innebär inte bara att djuren används för att frigöra känslor, de ställer också en väsentlig fråga angående vår antropocentriska självbild: hur vi hanterar upplevelsen av djurs annanhet.

Germany 2023 / 21:03 / Director: Christoph Girardet, Matthias Müller

LA MERVEILLEUSE DOULEUR DU GÊNET

Genom att visa hur man söker efter herrelösa hundar i Almería behandlar filmen övergivenhet. I denna dokumentär, som fokuserar på känslorna kopplade till detta trauma, förenas människans och hundens känslor genom upplevelsen av att bli övergiven.

Switzerland 2023 / 22:00 / Director: Olivia Calcaterra

DELIGHT AT ROBERT ST.

Tiotusentals hemlösa katter lever bland Torontos mänskliga befolkning. Filmskaparen och katten Buddy delade revir under några månader.

Finland 2023 / 9:40 / Director: Milja Viita

DENISKA UMŘELA

Sorgen efter ett älskat husdjurs död kan vara väldigt svårt. Det här är en historia om en pojke och hans hund Dede, som plötsligt går bort och lämnar pojken ensam med sin sorg. Pojken inser snart att trots att Dede är död betyder det inte att hon är helt borta.

Czech Republic 2023 / 8:24 / Director: Philippe Kastner

KLARA OCH VASSI: EN KILOMETER I TAGET

I utkanten av Kiruna bor den unga hundspannsföraren Klara Fjellborg. Tillsammans med sina hundar färdas hon över den frusna Torneälven i denna magiska skildring av relationen mellan människa och natur.

Sweden 2023 / 10:05 / Director: William Pääjärvi, Matilda Lundberg

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners