Festivalfavoriter från 40 år

90-tal

Det stora jubileumsprogrammet Festivalfavoriter från 40 år är ett dignande smörgåsbord av kortfilmsgodbitar från festivalens hela historia. Här finns vinnare av Oscars och Guldpalmer – för att inte tala om vår egen Filmkaja förstås. Fast framför allt så är det här publikens favoriter. Det är 5 program med några av de mest älskade internationella kortfilmerna genom åren, prydligt uppställda – men ibland rejält okammade – per årtionde, för att ni med lätthet ska se publikens smak över tid. Från 15 år.

Visas:
TUE 26/10, 19:00 SLOTTS
SAT 30/10, 21:00 SLOTTS
KORTFILMFESTIVALEN PLAY

DIE KREUZUNG

Alla som någonsin har ställts inför ett svårt beslut kommer att se den här filmen med särskild igenkänning. Den kom till vid en tidpunkt av stor ovisshet i regissörens liv och skildrar, utdraget och ofta humoristiskt, hur en man dras i olika riktningar i en värld i ständig förändring där ändå alla vägar leder tillbaka till början

Germany 1991 / 9:00 / Director: Raimund Krumme

BLIGHT

Filmen dokumenterar händelser på en gata i London under ett års tid i samband med ett motorvägsbygge. Intervjufragment blandas med naturliga ljud och musik till ett rytmiskt och känslosamt collage som belönades som bästa experimentfilm vid festivalen 1997.

United Kingdom 1996 / 14:00 / Director: John Smith

SORTIE DE BAIN

En fräck liten historia om en liten flicka som plötsligt blir stor och vilka konsekvenser det får, inte minst för hennes föräldrar. Filmen utspelar sig i badrummet, den plats där man kanske allra mest vill vara ifred.

Belgium 1994 / 4:00 / Director: Florence Henrard

TWO SISTERS

Viola skriver böcker i ett mörkt rum, medan hennes syster Marie tar hand om henne. När en främling anländer blir ordning till kaos. Bilderna har ristats in på tintad 70 mm film.

Canada 1991 / 10:00 / Director: Caroline Leaf

ÅRET GJENNOM BØRFJORD

Större delen av året ligger byn tom och stilla. Folket kommer bara dit några sommarmånader som känns som ögonblick. Men även under resten av året har byn ett liv. Med teknikens hjälp reser vi på en magisk flygtur genom tid och rymd.

Norway 1991 / 12:00 / Director: Morten Skallerund

UNE ROBE D'ETÉ

Två förälskade unga män är på semester. En av dem ger vika för frestelsen… med en annan. En uppfriskande glad och lycklig sommarberättelse om otrohet och kärlek över alla gränser.

France 1996 / 15:00 / Director: François Ozon

ALONE. LIFE WASTES ANDY HARDY

Judy Garland trängtar lidelsefullt efter Mickey Rooney i detta skarpsinniga lustspel. Bilder och ljud från tre beskedliga ungdomsfilmer sammanfogas till ett något betydligt mer fördärvligt.

Austria 1998 / 15:00 / Director: Martin Arnold

DES MAJORETTES DANS L'ESPACE

Dimitri, kosmonaut i Soyouz 27, tänker under sin tid i rymden på trumslagarflickor, han gillar dem. Catherine och Laurent gillar att älska. Vincent gillar män. Allt medan påven gillar asfalten vid flygplatser. I den här filmen ryms stolthet, satirisk humor och självkänsla. Vad den handlar om? Det står ju!

France 1996 / 6:00 / Director: David Fourier

MORE

Grå betong och vardagsmonotoni. En värld där lyckan är ett undantag. Här möter vi en gammal uppfinnare som försöker finna mening i den färglösa tristessen. Den tekniskt imponerande filmen More är ursprungligen gjord på 70 mm film och Oscarsnominerades 1998.

United States 1998 / 6:00 / Director: Mark Osborne

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners