Don Josephus Raphael Eblahan

Don Josephus Raphael Eblahan är en filmare med ursprung i Ifugao och Visayaöarna i Filippinerna. Eblahan utforskar teman som trauma, andlighet och natur, allt sett genom en kosmisk lins av postkoloniala rum och ursprungsfolksidentiteter. Hans filmer har prisbelönats på festivaler som Sundance och Clermont-Ferrand, och här i Uppsala erhöll Eblahan förra året Uppsala kommuns pris till Ingmar Bergmans minne. Vare sig dessa filmer är himmelskt eteriska eller hisnande storslagna så är de alltid djupt engagerande och varsamt intima. Eblahan kullkastar stilfullt genrekonventioner, däribland sådana kopplade till västernmyten och den etnografiska filmen, för att gjuta sin egen röst i dem och låta tidigare undanskymda ämnen och ursprungsfolk skina.

Don Josephus Raphael Eblahan närvarar vid visningen för att berätta mer om sitt filmskapande.

Visas:
SUN 29/10, 15:00 SLOTTS

TALIMPUSOD PATUNGO SA PARAISO

Filmen utspelar sig i dagens Filippinerna och skildrar älvor och gudar som återvänder till landet när de åkallas av ett flertal personer. Detta bevisar landets ständiga förbindelse med sin rika och komplexa historia.

Philippines 2019 / 13:00 / Director: Don Josephus Raphael Eblahan

HILUM

I en filippinsk kustby går Mona som lärling hos sin mamma för att bli professionell sörjare. Efter en misslyckad insats drar Mona sig undan sin mors vrede och letar upp en shaman som ska lära henne att gråta.

Philippines 2020 / 27:00 / Director: Don Josephus Raphael Eblahan

HIJA TI MENGOR

Lynn lämnar sin familj och reser längs de otäcka vägarna genom bergskedjan och högländerna för att komma till storstaden och pröva lyckan som countrysångerska. Hennes resa leder henne till en plats där hennes ursprungsfolksidentitet konfronteras med de osynliga krafterna hos landskapets koloniala historia.

Philippines 2022 / 15:00 / Director: Don Josephus Raphael Eblahan

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners