Docurama 2

Testify!

Docurama är ett urval av årets bästa dokumentärer som tänjer på formatets gränser. Testify! är filmer som vittnar om okända historieskrivningar eller tar en närmare titt på bitar av historien som den tycktes ske framför våra ögon och öron. Här visas vad som hände i det fördolda i World Trade Center och en hiphopgenomgång av svart identitet i form av ett alfabet från A till Z, men också högst personliga reaktioner på sociala orättvisor och slutligen ett karnevalistiskt panorama över Finland, genom ljudet från ”Folkets radio”. Från 15 år.

Visas:
THU 28/10, 21:00 FYRIS
SUN 31/10, 13:00 REGINA
KORTFILMFESTIVALEN PLAY

TRADE CENTER

Rösterna från fem homosexuella män som uppsökte sex i World Trade Center under 1980- och 90-talet ekar i det numera sanitära och kommersiella landskap som präglar det nybyggda Freedom Tower.

United States 2021 / 8:36 / Director: Adam B Baran / Producer: Ethan Weinstock

SAME/DIFFERENT/BOTH/NEITHER

I en isolerad tid återupptar två geografiskt separerade vänner kontakten med varandra genom videohälsningar, inspirerade av den poetiska blicken från kvinnliga experimentella filmskapare. Samtidigt som de delar inspiration med varandra fångar de verkligheten med allt från protester mot Bolsonaro och för Black Lives Matters, gentrifiering som inte ens en pandemi kan hindra, känslan av dagar som ser likadana ut och längtan efter att träffas snart igen.

Brazil 2020 / 19:00 / Director: Adriana Barbosa, Fernanda Pessoa

GREETINGS FROM MYANMAR

Paraplydrinkar och folkmord.

Norway 2020 / 5:18 / Director: Andreas J. Riiser, Sunniva Sundby

DON’T GO TELLIN’ YOUR MOMMA

En grupp svarta lärare i Chicago skapade 1970 ett alfabetiskt läromedel som gav det svarta perspektivet utrymme i ett vitt läromedelslandskap. Det svarta alfabetet var fött. 50 år senare uppdaterar artisten Topaz Jones alfabetet efter egna erfarenheter.

United States 2021 / 34:33 / Director: Topaz Jones, rubberband

KANSANRADIO - RUNONLAULAJIEN MAA

Ett karnevalistiskt porträtt av det finska landskapets hus och själ, baserat på det ikoniska YLE-programmet ”People’s Radio”.

Finland 2021 / 26:30 / Director: Virpi Suutari / Producer: Virpi Suutari, Martti Suosalo

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners