(Docurama 1)

Mapping the Unknown

Docurama är ett urval av årets bästa dokumentärer som tänjer på formatets gränser. Mapping the unknown går från makro till mikro och tillbaks igen, från historiska avledningar till personliga självbespeglingar. Från att minnas historien till att revidera den, visar dessa filmer det riskabla i att söka efter inre och yttre kontroll av människor och djur, och lyfter fram koloniala tendenser, imperialistiska synsätt, och en tur till bion på 80-talet för att se Oliver Stones Plutonen. Från 15 år.

Visas:
WED 27/10, 19:00 REGINA
SUN 31/10, 11:00 SLOTTS
KORTFILMFESTIVALEN PLAY

STRANGE OBJECT

Z-enhetens verksamhet i en värld långt från vår egen var ett slags experiment, ett test. Det här stället där människorna var helt olika oss fungerade som ett laboratorium. Ett lyckat resultat skulle säkerställa Z-enhetens framtid och möjliggöra dess expansion till andra världar.

United Kingdom 2021 / 15:21 / Director: Miranda Pennell / Producer: Miranda Pernell

UNDER CONTROL

Insekter plågar den botaniska trädgården. Trädgårdsarbetarna måste ta till allt mer tuffa metoder för få kontroll på situationen. Ju mer de försöker bli av med inkräktarna, desto värre blir problemet.

Finland, Estonia 2021 / 18:00 / Director: Ville Koskinen / Producer: Uljana Brezgina, Ville Koskinen

TRANSPARENT, I AM

När världen tvingades till förändring 2020 skrev filmaren en dikt för att undersöka vad som förändrats inom henne. Dikten visualiseras i filmen och munskyddet hon bar blir duken som hennes förflutna projiceras på.

Japan 2020 / 11:54 / Director: Yuri Muraoka / Producer: Nonoho Suzuki

ÉCOUTEZ LE BATTEMENT DE NOS IMAGES

Med hjälp av arkivbilder skildrar filmen etableringen av Guyanska rymdcentrumet och försöker lyfta fram den guyanska befolkningen och hur de påverkades av bygget.

France 2021 / 15:00 / Director: Audrey Jean-Baptiste, Maxime Jean-Baptiste / Producer: Gérard Azoulay

ONCE UPON A SCREEN: EXPLOSIVE PARADOX

Ett barndomsminne projiceras mot fasaden av en gammal biograf. En filmisk essä om hur det förflutna överlappar med nutiden som en film som ständigt klipps om.

United States, Germany 2020 / 9:47 / Director: Kevin B. Lee

NAYA - DER WALT HAT TAUSEND AUGEN

Vargen Naya övervakas under hennes resa från hennes födelseplats i Tyskland, genom Nederländerna och vidare till Belgien. Ju mer hon syns och desto mer känd hon blir hotas hennes frihet och liv.

Netherlands 2021 / 24:26 / Director: Sebastian Mulder / Producer: Jasper Boon

Tillbaka till alla program

1982

Festivalen startades

300

Filmer per festival

70

Länder

50-50

Kvinnliga/manliga regissörer

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners