Diana Vidrascu: What Time is Made Of

Genom analog filmteknik och med underströmmar av mystik utforskar Diana Vidrascus filmer minnets, tidens och verklighetens subjektivitet och felbarhet. Mästerligt använder sig Vidrascu av uttryck från spelfilmen, dokumentären och den rena experimentfilmen och smälter samman dessa till sin alldeles egen filmform. Från 15 år.

Visas:
SAT 30/10, 15:00 FYRIS
KORTFILMFESTIVALEN PLAY

GYLFAGINNING-THE DELUDING OF KING GYLFI

Gylfaginning (”Den äldre Gylfes gäckande”) är den yngre Eddans första kapitel, en av de tidigaste isländska texterna och troligtvis den mest heltäckande medeltida källan till vår kunskap om nordisk mytologi. Gudarna berättar om skapelsen medan de oupphörligt lurar kungen med sluga illusioner. Lara är tio år gammal och det här är första gången hon läser Eddan. Hon upptäcker den nordiska mytologins universum samtidigt som kameran upptäcker dagens Island.

France 2017 / 18:00 / Director: Diana Vidrașcu

WHAT TIME IS MADE OF?

Tänk dig att du skulle hitta en flaskpost i form av en förseglad filmburk som ditt yngre jag hade skickat för 30 år sedan! När jag framkallade en 16 mm-film som flutit iland på en fransk strand upptäckte jag att havet hade satt sina outplånliga spår och att filmen bar på minnen av allt den upplevt på sin resa mot land. Men oavsett det, visade det sig att bilderna var mina egna barndomsminnen.

France, Romania 2017 / 10:00 / Director: Diana Vidrașcu

LE SILENCE DES SIRÈNES

Med inspiration från Kafkas novell ”Das Schweigen der Sirenen” (sirenernas tystnad), som i sin tur tolkar Homeros dödliga sångerskor som tysta uppenbarelser, visas här ett fiktivt porträtt av Céline, en skådespelerska från Martinique. Hon bor i Paris och i kampen med att hitta sin plats i tillvaron ger hon sig ut på jakt efter sin identitet och sina rötter. Med fokus på idén om kulturellt minne ifrågasätter filmen hur bilder görs till handelsvaror och det tomrum som skapas när styrande strukturer saknas.

France 2019 / 34:00 / Director: Diana Vidrașcu

VULCÃO: O QUE SONHA UM LAGO?

Vulkaner bryter ut från jordens kokande inre och når celluloidfilmens yta där de skapar ett nytt, abstrakt filmspråk. I sin nya film genomför Diana Vidrascu en imponerande estetisk och fotografisk forskningsinsats samtidigt som hon kombinerar mytiska och vetenskapliga berättelser med framförandet av ett extraordinärt ljudarbete. Vyssjade av historierna som berättas i filmen, dras vi med av naturbilderna som förvandlas till en oroande men spännande, overklig och okontrollerbar värld.

France, Portugal, Romania 2019 / 22:00 / Director: Diana
Vidrascu

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners