Children of the Moon: The Mercury Sign

Children of the Moon är ett program med utvalda filmer av icke-vita queer/trans-personer med ursprung från Latinamerika,
Karibien eller nordamerikanska ursprungsbefolkningar. Det utforskar hur genus, identitet och andlighet har en organisk flytande natur genom att förändra, ta bort och omformulera sådana definitioner. Queera uttryck och röster delar en gemensam erfarenhet av att vara utsatta och hotade i ett heteronormativt universum där icke-vita queer- och transkroppar ofta offras just som en konsekvens av hur de uttrycker sin identitet. The Mercury Sign är en ny version av programmet, som fokuserar på ett kollektivt uttryck för den gemenskap som rör sig bortom ett cis- och heteronormativt universum. Merkurius astrologiska tecken har reapproprierats av trans- och queergemenskapen och får representera flytande könsidentiteter och icke-heterosexualitet, samtidigt som det används för att symbolisera självbestämmandets makt. De utvalda kortfilmerna visar upp en mängd uttrycksformer; experimentfilm, videoessäer, poetiska och berättande stilar som alla utmanar filmens genretraditioner och vårt samhälles binära uppfattningar.

Curators: Anto Astudillo, Lupe Campos

Visas:
SAT 29/10, 13:00 FYRIS

Kizungünewün Epupillan

Tre människor från Mapuchefolket skildrar sin erfarenhet av att vara ”epupillan”, att ha två andar, med hjälp av experimentella audiovisuella uttryck i en gemensam videoessä. Varje del av essän byggs upp som en intim brevväxling dem emellan och skapar en bild av hur det är att identifiera sig som en människa med två andar. Filmen består av fyra kapitel: i det första skriver Antonio ett brev där han ber Constanza och Manuel att känna och tänka efter hur det är att leva som epupillan och att svara tillsammans i audiovisuellt format där olika språk får kommunicera kreativa sätt att leva med två andar. I de andra kapitlen delar Constanza och Manuel sin politiska vision om två-andlig kärlek och presenterar slutligen en performativ helningsrit som reaktion på de historisk-koloniala skador som lever kvar ännu idag och som vi känner i våra kroppar, i landet och i alla relationer vi har till annat liv.

Chile 2019 / 29:11/ Director: Comunidad Catrileo+Carrión

Untitled (letter to Aida)

I efterdyningarna av demonstrationer, ett val som får allt att kännas främmande och emotionella återfall utgör den här filmen ett försök att resonera kring och förstå konsekvenserna av ett ofattbart grymt år. Verket presenterar mitt arbetssätt för tittaren i en sammansmältning av alla medier jag arbetar med och mellan. Brinnande polisbilar, arkivbilder, spraymålningar i gränder och små afroflätor utan knutar är alla delar av filmen som är ett försök att nå mitt eget innersta och finna förtroende nog att navigera genom världen. Den är också ett kärleksbrev till min döda mormor.

USA 2021 / 02:33/ Director: Hunter Blu

What Has No Space Is Everywhere

I den här filmessän skildras erfarenheten av att ständigt vara på flygande resande fot på grund av arbete med konstinstitutioner, det rasifierade arbetets uthållighet, rörligheten som kännetecknar ett liv i diaspora, rotlöshet och extrem hastighet. Filmen utspelar sig vid många platser och situationer och innehåller informella inspelningar, vertikala bilder och stunder av dunkelhet.

Brazil, Germany, France 2020 / 10:43/ Director: Jota Mombaça

Tomorrow Is a Water Palace

Det här är en klardröm, en intern rymd-sci-fi-berättelse om Sybille som är den sista levande människan på en planet där vattnet tagit slut. Hon strövar genom torra marker, reser genom underliga visioner. Varelser med större minne än människor kommunicerar med henne. Hur ska vattnets ande övertalas att komma tillbaka till jorden?

Colombia, Mexico, Belgium, Italy 2022 / 15:20 / Director: Juanita Onzaga

Inundada

Inundada is a retelling and reclamation of the Latinx folk tale of La Llorona. It explores different versions of her story that were passed on to the maker through the tradition of oral story telling. It approaches the subjects of intergenerational pain, guilt, and shame as products of a colonial-patriarchal environment on the human body.

USA 2018 / 14:09 / Director: Michelle Trujillo

Pandrog

Filmen utforskar omstörtning och könsbinära strukturer inom den svarta erfarenheten. Det handlar om svarta människor som flyr undan de förutsättningar och identiteter som västs imperialism skapat.

USA 2021 / 01:21 / Director: Jard Lerebours

Los Cimarrones

Orestes befinner sig i en tät tropisk skog med en machete i handen. Han letar frenetiskt efter sin bror Damián när natten plötsligt faller. I skuggorna upptäcker Orestes en ung man som har sex med en annan man och svingar chockat sin machete. Damián vänder sig stolt mot honom. När en större fara dyker upp och överraskar dem är det Damián som försvarar Orestes med en gest som kommer att förändra deras liv för alltid.

Cuba 2021 / 10:12 / Director: Damián Sainz-Edwards

EPILOGUE

Efter att ha återuppfunnit sig själv, i konstgjord isolation och genom sitt livs performance, brottas en ung transkvinna med frågan om vad som har ändrats. En uppväxtfilm om att vara kvinna som blandar dokumentär, dans, poesi och drama i förmedlingen av Yashas känslor kring sin kropp i förändring, relationer, och självkänsla.

USA 2022 / 07:50 / Director: Yasha Lelonek, Dahyo Coleman

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners