(IC11)

Sägner om sjö och sand

Detta program är en del av Internationella tävlingssektionen. Från 15 år.

Visas:
THU 27/10, 15:00 FYRIS
FRI 28/10, 13:00 FYRIS

Connection

Ett skepp rör sig sakta över vågorna, genom andra vågor sker en konversation. Rörelserna kan plötsligt sluta men kontakten förblir.

Germany 2021 / 5:45 / Director: Serafima Orlova / Producer: Serafima Orlova

Dil Dariya Khawab Samander

Varje kväll när vattnet drar sig tillbaka från Mumbais kust kommer tre barn från det lilla fiskargettot ut och leker på den tillfälliga stranden. Havet bestämmer reglerna för dagens lek. En tursam dag ser de hägrar som seglar över vattnet och då ska de fånga fisk nära stranden. En kväll när de fått fisk, säger Chirag att han vill ta hem alla fiskarna och bygga världens största akvarium åt dem. Då blir det bråk bland lekkamraterna. De följande dagarna försöker Chirags vänner hålla sina fiskar levande för att bevisa att de förtjänar att behålla dem för sig själva. Men Chirag, som drömmer om det allra största akvariet kommer på ett sätt att lyckas ändå.

India 2022 / 22:48 / Director: Tanvi Jadwani / Producer: Faraz Khan

Al Fundug

Under en varm solig dag på en öde plats, går en grupp människor igenom en livsförändrande upplevelse. En underlig entitet går runt en kyrkogård och skapar ett gällt ljud med ett instrument som kallas Alfundug. Med varje slag ser vi en karaktär genomgå ett genombrott från deras nuvarande existentiella tillstånd.
Filmen visar några av de mest kontroversiella sociala strukturerna som nästan alla sudanesiska medborgare går igenom. Den använder symbolism för att berätta hur några av invånarna navigerar genom ett samhälle fullt av fördomar.

Sudan 2021 / 8:40 / Director: Mohamed Elmur / Producer: Ray Hima

Haulout

I en vindförstörd hytta på en avlägsen kust på den Ryska arktisen väntar en ensam man på att beskåda en forna samling. Uppvärmda hav och ökade temperaturer medför däremot en oväntad förändring som lämnar honom överrumplad.

UK 2022 / 25:00 / Director & producer: Evgenia Arbugaeva, Maxim Arbugaev

Aralkum

Ett ökenlandskap, som från en annan planet. Några ensamma, rostiga vrak. Låga ökenbuskar växer runt dem och håller fast sanden under de skoningslösa stormarna. Aralkum, Aralöknen, är en uttorkad sjöbotten, det sista som återstår av Aralsjön. Här vävs olika filmiska texturer samman till en återskapad Aralsjö som ger en gammal fiskare möjlighet att hissa segel en sista gång.

Uzbekistan 2022 / 13:40 / Director: Mila Zhluktenko, Daniel Asadi Faezi / Producer: Fozil Yunusov, Mila Zhluktenko, Daniel Asadi Faezi

Crocodile Pond

Doktoranden Wang föll ner i en krokodildamm i samma veva som många andra personer försvann i området. Händelsen blev en stor nyhet och ådrog stor uppmärksamhet på sociala medier. Medans diskussioner online pågick, blev sanningen mer och mer invecklad. Till slut gav Wang upp försöken att ta sig ur dammen och förvandlade sig själv till en krokodil.

China 2021 / 13:35 / Director: Yanrusi Wang

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners