European Short Film Network utökas: Två nya medlemmar och en ny permanent streamingplattform

IndieLisboa och Uppsala Kortfilmfestival går in som nya medlemmar tillsammans med de fyra grundande medlemmarna i ESFN – Det tillfälliga VOD-projektet THIS IS SHORT återlanseras i oktober 2023 och möjliggör streaming året runt

European Short Film Network (ESFN)

European Short Film Network (ESFN), grundat 2018 av de fyra kortfilmfestivalerna Internationale Kurzfilmtage Oberhausen (DE), Go Short Festival i Nijmegen (NL), Short Waves Festival i Poznan (PL) and Vienna Shorts (AT), välkomnar två ny medlemmar: IndieLisboa International Film Festival (PT) and Uppsala Kortfilmfestival (SE). 

ESFN bildades för att stödja och lyfta fram europeisk kortfilm. Med målet att stärka den europeiska filmen och filmlandskapet har nu nätverket verksamhet i sex länder i Europa. Aktiviteterna i nätverket innefattar allt från visningar på plats på biografer till onlinevisningar. ESFN är ett av dussintalet europeiska festivalnätverk med stöd från EUs MEDIA-program och har fått stöd fram till 2024.

THIS IS SHORT: en utmärkt plats för europeisk kortfilm

Det gemensamma VOD-projektet THIS IS SHORT återlanseras i oktober 2023 och kommer nu vara tillgängligt året runt. På plattformen visas den europeiska kortfilmens fulla bredd och variation både för publik och filmbransch.

THIS IS SHORT, ett av nätverkets viktigaste projekt, lanserades 2021 och var det första året öppet för besökare under tre månader. Programmet som kurerades gemensamt av medlemsfestivalerna blev en stor succé vilket ledde till en andra upplaga som hade öppet under tre månader 2022. När projektet under 2023 utökas har den tyska projektledaren och kuratorn Jens Geiger-Kiran, med en bakgrund i VOD-nätverket CinemaLovers, anlitats som koordinator.

Analog film och hållbarhet i fokus 

Förutom streamingplattformen kommer nätverket även arrangera gemensamma visningar på de sex medlemsfestivalerna. Fokus kommer ligga på analog film och 2023 kommer två program med filmer från Friedl Kubelka School for Independent Film i Wien att presenteras. Programmen kureras av skolans konstnärliga ledare Philipp Fleischmann och kommer turnera runt i Europa mellan april och november.  

Ett annat fokus är att skapa hållbara festivalorganisationer, något som medlemsfestivalerna jobbat hårt med under lång tid. Alla medlemmar står bakom Code of Sustainability som togs fram av nätverket 2021 och kan laddas ner här: https://www.kurzfilmtage.de/en/about-us/#c4246 

 

Följ oss på Facebook för att få uppdateringar om ESFNs aktiviteter:
https://www.facebook.com/uppsalakortfilmfestival 

Följ THIS IS SHORT på Facebook och Instagram:
Facebook: @thisisshortcom
Instagram: @this_is_short

 

ESFN har stöd från Kreativa Europa MEDIA, Europeiska Unionen

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners