Svenska tävlingssektionen

Jury och priser

BÄSTA SVENSKA KORTFILM

Den svenska juryn belönar regissören till en av filmerna i den Svenska tävlingen med Uppsala Filmkaja och 50 000 kronor från Svenska Filminstitutet.

Prissumma: 50 000 kronor

UPPSALA EARLY BIRD

Juryn utser Uppsala Early Bird som tilldelas en talangfull, vågad och utmanande filmare i början av sin bana som filmskapare. Förutom en prissumma på 10 000 SEK erbjuds filmen även distribution via VOD-plattformen Draken Film och därmed en chans att ses av en stor publik över hela Sverige.

Wouter Jansen

Wouter Jansen är grundare av och driver distributionsbolaget Square Eyes. Han var programchef för filmfestivalen Go Short i Nederländerna under dess första tio år. 2013 startade han företaget (då med namnet Some Shorts), som specialiserar sig på att icke-mainstreamfilmer ska hitta sin publik och få det erkännande de förtjänar. Med Square Eyes representerar Wouter djärva lång- och kortfilmer och har ett nära samarbete med regissörerna för att utarbeta skräddarsydda planer för filmernas festivalstrategi och distribution. Resultatet är en liten katalog av filmer som under de senaste åren fått premiär och vunnit många priser på prestigefyllda festivaler.

Jyoti Mistry

Jyoti Mistry arbetar med film både som forskningsområde och som artistiskt uttryck. Hon har skapat kritikerrosade filmer i många genrer och hennes installationsverk bygger på filmiska traditioner men har ofta omformats för att visas på gallerier och muséer. Jyoti Mistrys filmer har visats på prestigefyllda festivaler som Berlinale, Toronto och Rotterdam. År 2020 hade hon residens vid Västerbottens museum där hon arbetade med deras samiska samling. 2016 mottog hon Cilects (Association of International film schools) undervisningspris för sina innovativa insatser inom filmvetenskapen och pedagogiken. Mistry är chefredaktör för PARSE (Platform of Artistic Research in Sweden) och professor i film vid Göteborgs universitet.

Bojana Bregar

Bojana Bregar är född i Slovenien, bor i Wien och arbetar som frilansande filmkritiker, skribent och curator. Hon är redaktionsmedlem på Ekran Magazine, en av Europas äldsta filmtidskrifter. 2014 var hon en av grundarna till Kraken Short Film Promotion Society, som erbjuder unga slovenska filmskapare visningsmöjligheter i form av olika filmiska evenemang som FeKK – Ljubljana International Short Film Festival. Sedan 2018 arbetar Bojana för Cinema Next Initiative för ung österrikisk film. 2019 blev hon en del av urvalskommittén för den österrikiska tävlingssektionen vid Vienna Shorts och 2021 började hon som programchef för det internationella tävlingsprogrammet vid YOUKI International Youth Media Festival i Wels.

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners