Anti-Archive

Anti-Archive är ett produktionsbolag som startades i Kambodja 2014 för att skapa spelfilmer och dokumentärer av en ny generation kambodjanska filmskapare. Samarbetsandan genomsyrar allt deras arbete, där en filmskapare kanske skådespelar i en produktion, eller jobbar som kameraoperatör eller producent i en annan. Namnet Anti-Archive är avsiktligt provocerande, och bjuder in till en omprövning av filmers och filmskapares förhållande till det förflutna och historien.

Detta är en ny generation, född efter inbördeskriget och röda khmerernas styre, som har strävat efter att utveckla sina egna stilar och berättelser utan att förlita sig på de typiska skildringarna av Kambodja. Uppväxta med filmer från hela världen har dessa självlärda filmskapare hittat sätt att kombinera filmtekniker från andra länder med sina egna intressen och idéer, vilket resulterar i skickligt utformade och uppfriskande mångsidiga produktioner.

Kavich Neang, en av Anti-Archives grundare, kommer att närvara vid visningen för att berätta mer om filmerna, gruppens arbetsmetoder och om utmaningarna och möjligheterna som uppstår i en ung filmindustri.

Visas:
LÖR 26/10, 17:00 REGINA

NEW LAND BROKEN ROAD

Tre unga hiphop- dansare kör en motorcykel till en lerig, ödelagd väg. Nick letar efter en försvunnen iPhone han hört talas om, Piseth och Thy diskuterar hopp och tvivel, och Piseth visar sina bästa Michael Jackson danser. De träffar Leakhena, en gatuförsäljare med en vagn fylld av färger.

Cambodia, Malaysia 2018 / 15:00 / Director: Kavich Neang

CHHNGAI DACH ALAI

En ung kvinna från ursprungsfolket Bunong och hennes storebror spenderar en sista dag i sin by i Kambodja innan de flyttar till huvudstaden. Även fast hennes bror ser fram emot flytten känner kvinnan en vilja att återvända till deras by, som för länge sedan försvann i samband med utbyggnaden av en närliggande vattenkraftsdamm några år tidigare.

Cambodia 2021 / 24:00 / Director: Polen Ly

CALIFORNIA DREAMING

Sarita vill fly sitt hektiska liv och sina familjeförpliktelser genom att besöka en resort vid havet. Här träffar hon Sak, en anställd på hotellet, som tar med henne till ett gammalt hus. De två kvinnorna upptäcker ett dolt band som knyter dem samman, vilket tillåter dem att fly från sina verkligheter.

Cambodia 2019 / 16:00 / Director: Sreylin Meas

MUOY LEAN CHHNAM

En ung kvinna slappnar av på en restaurang nära en flod tillsammans med sin vän. Hon berättar om sina tidigare upplevelser och finner förtrollning i flodens flöden och träden på bergen

Cambodia 2018 / 20:46 / Director: Danech San

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners