In memoriam

Lars Arrhenius

Lars Arrhenius (1966-2020) var en bildkonstnär i ständig förändring och utveckling. Oavsett konstform och uttryck präglades hans verk av underfundighet och lekfullhet, men också av varm medmänsklighet och skarp samhällskritik med stråk av cynism. Hans verk har kallats humoristiska försök att förklara vår tids största och mest komplexa frågor. De hade ofta ett folkligt tilltal som tog honom bortom den traditionella konstvärlden, till såväl barnprogram som tunnelbanestationer. I det här programmet visas ett urval av hans kortfilmer.

Distributör: Filmform

Visas:
Kortfilmfestivalen Play 19-25 oktober

Elisabeth

Elisabeth är en fyra minuter lång animation där vi får följa en kvinnas ansikte från nyfödd till sista andetaget. Filmen liknar de naturfilmer där en svamp eller en blomma växer upp ur jorden till full storlek, för att sedan sakta skrumpna ihop och dö under loppet av några sekunder.

Sweden, 2001, 4, Direction: Lars Arrhenius.

The Street

The Street är en animation som visar livet i ett kvarter under ett dygn. Våra dagliga rutiner är som maskineriet i ett forcerat gökur. Varje person bidrar som en kugge i hjulet, som får den här tragikomiska musikal-dokusåpan att gå runt. Filmen är producerad av CGAC, the art museum in Santiago de Compostela.

Sweden, 2003, 6, Direction: Lars Arrhenius.

Mannen utan kvaliteter

En animation om en vanlig man som trasslar sig genom livet, från födelsen till sista andetaget. Det är också en lek med bild- och ljudkonventioner där bilderna består av samplade och hemgjorda piktogram – ett globalt, informativt bildspråk som gör det lätt att identifiera sig med karaktären i filmen.

Sweden, 2003, 8, Direction: Lars Arrhenius.

Habitat

I Habitat följer vi nio personer och en hund i ett trevåningshus. En storstadsberättelse, där dramat som utspelar sig i byggnaden skildrar det vardagliga och det absurda, med humor och allvar.

Sweden, 2006, 9, Direction: Lars Arrhenius.

Murmurs of Earth

Murmurs of Earth är en förtätad berättelse om Skapelsen. Den skildrar historien om jorden och dess framtid som den skulle kunna uppfattas på ett radarsystem några miljoner ljusår härifrån. Titeln har lånats från de två skivor som skickades ut med Voyager-expeditionen 1977. Filmen är en science fiction-dystopi inspirerad av den här tiden och visualiserar frågor kring vårt ursprung och vår framtid.

Sweden, 2007, 7,  Direction: Lars Arrhenius, Johannes Müntzing.

En dag på varuhuset

En onsdag i varuhuset är en animerad film som skildrar minuterna på varuhuset NK före mordet på Anna Lindh. Filmen varken förklarar eller spekulerar i mordet, utan skapar en bild av det som hände en vanlig dag mitt ibland oss. Detta dåd, som får enorma konsekvenser för Anna Lindhs familj, vänner och hela Sverige.

Sweden, 2008, 8, Direction: Lars Arrhenius, Johannes Müntzing.

Humor

En 8 min lång kortfilm som hyllar klassiska pranks och samtidigt ställer frågan om de är roliga överhuvudtaget.

Sweden, 2017, 8, Direction: Lars Arrhenius.

Tillbaka till alla program

Se hela programmet hemifrån

Kortfilmfestivalen Play

På vår egen onlinetjänst Kortfilmfestivalen Play kan du se hela festivalprogrammet hemifrån för endast 90 kronor. Playtjänsten är tillgänglig från hela Sverige och kan användas under hela festivalveckan 19-25 oktober.

  • 90 kronor för hela utbudet

1982

Festivalen startades

300

Filmer per festival

70

Länder

50-50

Kvinnliga/manliga regissörer

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners