Queer Utopia?
Den 22/2 visar festivalen programmet “Queer Utopia” på Slottsbiografen. Filmerna i programmet är ett urval av tidigare års tävlingsfilmer som alla har olika former av queer tematik. Efter visningen kommer ett samtal hållas tillsammans med Oscar von Seth, postdoktor vid centrum för genusvetenskap. Under samtalet får publiken möjlighet att dela sina tankar om filmerna, ställa frågor om queer representation och filosofera kring den så kallade ”queera utopin”.
Visningen börjar kl 18:00 på Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6, Uppsala. Biljetter säljs på Tickster, samt i mån av plats på Slottsbiografen på visningsdagen från kl 17:30.
Varmt välkomna!
Filmer
Längd: 87 minuter + samtal
Eadem Cutis (Nina Hopf, 2020, Tyskland, 6 min)
”Jag vill bara bli sedd för den jag är!” – I denna experimentella dokumentära kortfilm delar filmskaparens tvillingbror John med sig av sina tankar kring identitet, kropp och genus. Han inbjuder till en intim inblick på sitt liv – och en omedelbar närhet till sin kropp.
Paradise Europe (Paulo Menezes, 2023, Tyskland/Brazilien, 18 min)
En homosexuell man från Brasilien vräks från sin lägenhet i Berlin och försöker hitta en ny bostad samtidigt som hans privatliv raserar och staden kokar av protester.
Sasha (Serghei Chiviriga, 2021, Rumänien, 13 min)
Förvirrad av omvärlden och sin egna kropp blir en tonåring tvungen att upptäcka den konstiga sanningen om sin sexuella identitet genom att konfrontera sin andra hälft.
Space is quite a lot of things (August Joensalo, 2021, Sverige, 11 min)
Nyfikenhet över en könlös värld påbörjar en resa genom en värld av maneter och discofarbröder som öppnar upp för transpersoner att dela med sig av hur de förhåller sig – eller inte – till sitt kön, att föreställa sig deras egna queerutopi och avslöja vilket kön de känner ut i fingertopparna.
Honey (Tanmay Chowdhary/Tanvi Chowdhary, 2022, Indien, 13 min)
Två gamla vänner återförenas under en festkväll. Sökande efter försvunnen förtrolighet driver de genom sin hemstad.
Tracing Utopia (Catarina de Sousa/Nick Tyson, 2021, Portugal, 26 min)
En resa genom de drömmar en grupp queera ungdomar i New York drömmer när de föreställer sig en bättre värld. Deras gemensamma manifest flätar samman deras olika bakgrundshistorier och framtider i en efterlysning av de förändringar dagens queera ungdom arbetar för.