Sámi filbma

Samisk film har utvecklats snabbt de senaste åren, med digitalisering, filmskolor, finansiering, och utbyggnaden av produktionsområdet har filmer förbättrats både kvalitativt och kvantitativt. Filmen spelar en viktig roll eftersom den utgör ett modernt medel, nära knutet till traditionen, för att sprida kulturell kunskap och skapa nya historier. Detta skapar ett sätt att hålla samisk kultur levande och hållbar. Filmer kan också bidra till att återuppliva hotade språk och kulturer, belysa sociala orättvisor, utmana falska förutfattade meningar, och främja en känsla av samhörighet mellan olika ursprungsbefolkningar. 

Skábmagovat är ett internationellt evenemang som öppnar upp till den samiska världens filmskapande. Programmet består av kortfilm, dokumentärer och långfilmer som delar historier och perspektiv om världen ur perspektivet av människor från olika ursprungsbefolkningar. 

Detta program, sammanställt från Skábmagovat Film Festival, erbjuder en inblick i hur samisk film tar upp frågor som uppfattning av tid, förhållandet till naturen och klimatförändringar. Den innehåller också traditionella djurberättelser, skogsandar och en känsla av lugn och ro.

Curator: Tarja Porsanger
Indigenous Peoples’ Film Festival Skábmagovat
Film Centre Skábma /The Sámi Parliament of Finland

Visas:
ONS 23/10, 19:00 REGINA
SÖN 27/10, 13:00 SLOTTS

RIEBAN

I denna musikfyllda film försöker en hungrig räv lura en fiskare som är på väg hem med en stor fångst.

Sápmi, Norway 2023 / 8:00 / Director: Sara Margrethe Oskal

BOHCCO MIELKKI SÁVKALDAGAT

I ett alternativt samiskt universum har den grundläggande kunskapen om kolonialismen försvunnit. Resan till hjärtat av landet är spännande, meditativ och inte ett dugg brådskande.

Sápmi, Norway 2023 / 18:00 / Director: Mihkkal Hætta

ÁHKUIN

Denna film är ett visuellt och musikaliskt kärleksbrev till regissörens bortgångna mormor, Niillasaš-Jovnna Máret, hundra år efter hennes födsel. Arkivintervjuer och jojken från áhkku löper som en röd tråd genom tiden, och berättelsen ger lärdomar för den nya tidsåldern som präglas av att ge och ta.

Sápmi, Finland 2024 / 19:00 / Director: Sunna Nousuniemi

SKÁDJA

Ett möte mellan två kvinnor i skogen som påverkar de båda starkt. Kan de övervinna sin trauman? Musik, rörelse och natur bygger grunder för en kärlekshistoria som ekar av 1600-talets häxjakter och förflutna smärtor.

Sápmi, Norway 2022 / 17:00 / Director: Eili Bråstad

EADNI

Denna visuella saga berättar historien om barndomsminnen och kopplingen mellan mor, dotter och deras land. Háldi, en skogsvarelse, kanske lockar in barn i skogen men det lär dem också att skydda naturen och se till att det eviga kretsloppet fortsätter.

Sápmi, Sweden 2022 / 7:00 / Director: Liselotte Wajstedt

TEARDROPS OF OUR GRANDMOTHER

Jag är detta land, dess tystnad och rytm. En poetisk beskrivning av sambandet mellan man och jord på tröskeln till en ostoppbar klimatförändring.

Sápmi, Sweden 2023 / 15:00 / Director: Jenni Laiti, Carl-Johan Utsi

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners