Vinnare från andra festivaler

Det här programmet visar de fem filmer som nominerades till bästa europeiska kortfilm vid European Film Awards i december 2023. De är några av de mest hyllade och prisbelönta filmerna från förra året. 

Bästa europeiska kortfilm utses av European Film Academy i samarbete med ett antal filmfestivaler i olika delar av Europa.

Visas:
LÖR 26/10, 11:00 SLOTTS
SÖN 27/10, 17:00 SLOTTS

27

Alice är 27 år. Hon bor tillsammans med sina föräldrar och drömmer om att fly sin tråkiga vardag. Efter en psykedelisk fest välter hon med sin cykel och skadar sig. Kommer detta ge henne modet att bli vuxen?

France, Hungary 2023 / 10:38 / Director: Flóra Anna Buda

AQUERONTE

Ett antal passagerare korsar en flod med en färja. Några av resenärerna sveper in sig i tystnad och iakttar de obekanta medresenärerna eller betraktar landskapet. Några andra småpratar, kanske för att liva upp resan och skynda på tiden. Resan på vattnet verkar expandera, destinationen blir fördröjd, rummets storlek suddas ut. Rörelse är kanske det enda som är säkert.

Spain 2023 / 26:00 / Director: Manuel Muñoz Rivas

LA HERIDA LUMINOSA

Tonåringar som länge saknat solen åker på en drömsk resa till Balearerna för att hitta ljus och värme. De måste absorbera så mycket de kan och fungera som transportkärl för att föra hem solens verkningar till sitt molntyngda hemland.

Spain 2022 / 23:34 / Director: Christian Avilés

FLORES DEL OTRO PATIO

I den colombianska karibien använder sig en grupp av colombianska queeraktivister extravaganta performativa aktioner för att fördöma den katastrofala exploateringen av landets största kolgruva.

Switzerland, Colombia 2022 / 15:46 / Director: Jorge Cadena

HARDLY WORKING

”Hardly Working” sätter fokuset på de karaktärerna som vanligtvis är i bakgrunden av videospel: NPCs. De är ”non-player characters” som befolkar den digitala världen som statister, för att skapa ett sken av normalitet. En tvätterska, en stallpojke, en gatsopare, och en snickare är observerade med etnografisk precision. De är Sisyfos maskiner, vars arbetsrutiner, aktivitetsmönster och även buggar och funktionsfel målar en analogi för arbete under kapitalism.

Austria, Germany 2022 / 20:33 / Director: Total Refusal, LEMONADE FILMS

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners