Wild South - Shorts About Southern Estonia

Detta program är ett urval av de korta dokumentärer som har skapats i ett filmprojekt som är en del av Tartus år som Europeisk Kulturhuvudstad 2024. Filmerna skapades på temat Arts of Survival och handlar om människorna som lever i regionen runt Tartu i södra Estland. I filmerna framträder en mångfacetterad bild av en region som fortfarande till stor del påverkas av närheten till Ryssland. Visningen genomförs med stöd från Kulturnämnden i
Uppsala kommun och Estniska filminstitutet.

Visas:
TOR 24/10, 17:00 SLOTTS
SÖN 27/10, 19:00 FYRIS

VAATAMISE KUNST

Astronomer och slemmögelforskare tittar genom teleskop och mikroskop och ser att både universum och de allra minsta organismerna skapar ett liknande mönster, ett spindelnät. I sökandet efter svar visar de båda på skönheten i nyfikenhet.

Estonia, Latvia 2024 / 16:50 / Director: Andris Gauja / Producer: Margus Õunapuu

HILDA HA. VÕRGUST VÄLJAS

Vi får under ett år följa Hilda Ha, en vild och frimodig tysk kvinna som räddar planeten på ett tyst sätt, genom att bo i ett egenbyggt litet hus utan vatten eller elektricitet. Även fast det kan verka extremt för vissa, är det enligt Hilda det mest naturliga sättet att leva. 

Estonia 2024 / 18:42 / Director: Eva Kübar / Producer: Alvar Reinumägi

PARIM PÄEV KARAKATILE

En karakat är ett osänkbart hybridfordon som invånare av Peipus kust bygger ihop med sina egna två händer. Även då det ursprungligen var tänkt att användas som färdmedel till fiskeplatser under vintern, har det idag börjat användas som en “is-taxi”. Genom observation av flertalet karakat-ägares rutiner porträtterar filmen en fascinerande kultur av självmonterade hybridfordon och isfiske i Estland. 

Estonia, Bulgaria 2024 / 15:45 / Director: Andrey Paounov / Producer: Riho Västrik, Elitza Katzarska

JÕGI JA KASS

En drömlik passage genom arkitekturen av former, skapade av skuggor och ljus. Ett cinematografiskt försök att hitta en osynlig stad som existerar jämte Tartu. 

Estonia 2024 / 13:03 / Director: Maria Aua / Producer: Riho Västrik

ELLUJÄÄMISE KUNSTNIKUD

När studenten ser Emir Kusturicas “Black cat, white cat”, en film om livet i Balkanländerna, inser han plötsligt att han redan har sett allt detta under sin barndom i Võrumaa. 

Estonia 2024 / 15:25 / Director: Jaan Tootsen / Producer: Anneli Ahven

ÕMBLUSMASIN

En film om staden Petseri och dess invånare. Vi får uppleva livshistorien av en kvinna och hennes nyfödda barn, som behövde gömmas i en symaskinslåda. 

Estonia 2024 / 16:37 / Director/Producer: Ülo Pikkov

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners