Fakta/Fiktion 2

Every Picture Tells a Story... or Another

De senaste åren har allt fler kortfilmare dragits till det dunkla gränslandet mellan fakta och fiktion. Filmmediet har alltid varit en god jordmån för utforskandet av vad som är sant och falskt men i efterdyningarna av fake news och deep fakes verkar nu själva koncepten autenticitet och artificialitet alltmer vara i upplösning. Filmarna i dessa två program intresserar sig för denna allt suddigare tudelning genom att både underblåsa och kullkasta mytbildning och bildmanipulation av häpnadsväckande olika typer.

Ibland är det underhållande kritik av propaganda och polarisering, i andra stunder svidande politisk positionering. Här finns bedrägliga berättelser och lärorika nya sätt att hantera nya verkligheter, eller bara anspråkslösa förslag till stora lösningar. Det är ofta hemlighetsfulla skildringar där ilskan bubblar under ytan och som i smyg smugglar in tänkvärdheter, men också fyndigt och stundtals rent av roligt. För ibland måste vi ju bara skratta åt att vi fortfarande måste ställa oss frågan: Vem i hela världen kan man lita på?

Curator: Christoffer Ode

Visas:
TOR 24/10, 21:00 FYRIS
SÖN 27/10, 17:00 FYRIS

IN THE AIR TONIGHT

En vandringssägen om en Phil Collins-hit ger upphov till en kuslig resa genom 1980-talets LA.

United States 2020 / 17:06 / Director: Andrew Norman Wilson

LIVING REALITY

En amerikansk sit-coms rytm störs efter att seriens värld genomgår en tonändring. En hotande närvaro kastar en skugga över seriens bubbliga personligheter och starka ljus. En känslomässig utforskning av TV och de effekter den har på sin publik.

United States 2024 / 15:48 / Director: Philip Thompson

ROBERTO BAGGIO

Det är den 17e juli 1994. Världscupfinal, straffsparksläggning. Roberto Baggio är på väg att göra det avgörande skotten som antingen ger Italien en chans, eller kröner Brasilien världsmästare. Jag var sju år, och det fanns mycket jag inte visste.

Brazil 2024 / 6:25 / Director: Henrique Cartaxo

POV MEMORY

En militär låser in sina trofeer i ett smyckeskrin, som minne. Han tar ett familjefoto, som minne. Han filmar rekryterna på ett träningsläger, som minne. Han blir fångad på övervakningskamera när han begår ett brott, ett brott som kommer att förbli inbäddat i ett datorminne.

Azerbaijan 2023 / 13:26 / Director: Igor Smola

NORTEL

Nortels före detta chef Frank Dunn försöker navigera sig i den moderna världen efter att ha upplevt ett klassiskt fall av “tech-boom-rise-and-fall”.

Canada 2023 / 15:22 / Director: Evan Gareth Hoffman

MARGIE SOUDEK'S SALT AND PEPPER SHAKERS

En konstnär och VFX instruktör får kontakt med sin åldrande mormor Margie i en film om samlande, konstskapande och besatthet som ett sätt att förbättra vår verklighet.

United States 2022 / 12:24 / Director: Meredith Moore

OUR ARK

En essäfilm om våra ansträngningar att skapa en virtuell kopia av verkligheten.

Netherlands, United States, Turkey 2021 / 12:35 /
Director: Deniz Tortum, Kathryn Hamilton

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners