Fakta/Fiktion 1

The Unreliable Narrator… or Not

De senaste åren har allt fler kortfilmare dragits till det dunkla gränslandet mellan fakta och fiktion. Filmmediet har alltid varit en god jordmån för utforskandet av vad som är sant och falskt men i efterdyningarna av fake news och deep fakes verkar nu själva koncepten autenticitet och artificialitet alltmer vara i upplösning. Filmarna i dessa två program intresserar sig för denna allt suddigare tudelning genom att både underblåsa och kullkasta mytbildning och bildmanipulation av häpnadsväckande olika typer.

Ibland är det underhållande kritik av propaganda och polarisering, i andra stunder svidande politisk positionering. Här finns bedrägliga berättelser och lärorika nya sätt att hantera nya verkligheter, eller bara anspråkslösa förslag till stora lösningar. Det är ofta hemlighetsfulla skildringar där ilskan bubblar under ytan och som i smyg smugglar in tänkvärdheter, men också fyndigt och stundtals rent av roligt. För ibland måste vi ju bara skratta åt att vi fortfarande måste ställa oss frågan: Vem i hela världen kan man lita på?

Curator: Christoffer Ode

Visas:
ONS 23/10, 21:00 SLOTTS
SÖN 27/10, 15:00 SLOTTS

ESCASSO

Rose, en professionell hundpromenerare, har nyligen flyttat in i ett tomt hus som hon nu kallar hem. En djupgående kritik av osäkra boende- och livsmedelsförhållanden som är ett direkt arv från det koloniala förflutna.

Brazil 2022 / 15:56 / Director: Gabriela Gaia Meirelles, Clara Anastácia

THE KING

Den finska sångaren Rauli Badding Somerjoki skickar år 1975 en inspelning av sin lokala hit “Lights” till Elvis Presley. Badding fick inget svar, men efter att Elvis gått bort började rykten cirkulera om att Elvis-liknande potatisar växte på ett fält i Baddings hemby.

Finland 2024 / 7:30 / Director: Milja Viita, Veli Granö

MAGNIFICA: KUTSUMATON VIERAS

En kort dokumentär om möten mellan finska stugägare och en mystisk art som kallas Pectinatella Magnifica. Filmen följer personerna som ställs inför det nya utomjordiska fenomenet och deras försök att bli av med den objudna besökaren.

Finland, Sweden 2024 / 20:00 / Director: Ville Koskinen

REGULAR RABBIT

Han är inte den mardröm som det sägs. Han är, som bevisat, en vanlig dum gammal kanin som gör sina vanliga kaninsaker! Berättaren snackar sk#!t!!! Hur är det så svårt att förstå?! Fake news!! Vart är beviset?! Agh!!! Han är inget mer än en vanlig kanin!

Ireland 2022 / 7:43 / Director: Eoin Duffy

OBJECT 817

En poetisk resa till hjärtat av Ural, där upptäckten av en utomjordisk varelse avslöjar en hemsökande hemlighet.

Belgium 2023 / 21:40 / Director: Olga Lucovnicova

PAROLES EN L'AIR

Alternativ fakta, halvsanningar eller falska uppträdanden, lögner sprids genom världen och förs fram genom okunnighet hos vissa och godtrogenhet hos andra. Vet vi ens om sanningen någonsin kommer komma fram?

Canada 2024 / 4:51 / Director: Roger Gariépy

I AM THE IMMACULATE CONCEPTION

En film om mammor som skildrar en hängivenhet till Jungfru Maria på den irländska landsbygden, och de fasor som finns under ytan på landets katolska institutioner. År 1985 var byn Ballinspittle på Irland platsen för en visionär massupplevelse. Tillbedjare vid den lokala grottan såg statyn av Jungfru Maria komma till liv. Snart vallfärdade tusentals människor dit och under en sommar grep fenomenet tag i landet.

United Kingdom 2023 / 17:28 / Director: Frank Eli Martin

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners