Kortkort

Vad sägs om 30 filmer på 90 minuter? Det här fartfyllda programmet innehåller årets bästa ultrakorta filmer på tre minuter eller mindre och fler uppfinningsrika infall per minut än du kan önska dig. Denna filmiska bergochdalbana utlovar alltifrån skratt som räcker längre än filmen till höghastighetsaction, men här finns också utrymme för vilsamt vacker eftertanke.

Curator: Christoffer Ode

Visas:
FRE 25/10, 21:00 FYRIS
LÖR 26/10, 19:00 FYRIS

MI AMADO CABELLO GRIS

Läs hennes hår som om det var en bok och få en inblick i hennes flykt från kriget i Ukraina.

Ukraine 2023 / 1:17 / Director: Anastasiia Kirii

IT'S OK TO FEEL SAD

Ibland är det bara inte ditt fel, även om du försöker så mycket du kan. Och det är ok att känna sig ledsen.

Italy 2023 / 1:34 / Director: Alessia Puli

CONTAGION

Oscar är på väg upp på scen för att framföra Hamlet när han plötsligt drabbas av en märklig åkomma…

France 2024 / 3:00 / Director: Quentin Ogier

GUESTS OF HONOR

I denna video utan tal dukas en middag upp på bordet. Gästerna som anländer är varelser som vanligtvis finns på tallriken. Filmen syftar till att framställa husdjuren som jämlika med människor, även om situationen, och perspektivet, är människocentrerat. 

Finland 2024 / 3:00 / Director: Paula Lehtonen

BOLD

En kvinnlig fångvaktares underliga nattskift utvecklas till ett jongleringsparty som firar kvinnors mångfald och solidaritet.

United States 2023 / 3:00 / Director: Alla Kovgan, Miko Malkhasyan

PEEL THE DIMENSIONS

Många dimensioner överlappar varandra, kopplas ihop och expanderar i de ögonblick som samlats här.

South Korea 2024 / 2:50 / Director: Jaehyeon Kim

FINAL WHISTLE

Storslagna gester, bestämda miner och spända ben. Fotbollsspelarna i detta kollage är inte skyldiga varandra någonting och domaren tappar överblicken. 

Switzerland 2024 / 3:09 / Director: Lotti Bauer

KRUK ZAWSZE PAMIĘTA

En vinternatt fördjupar en man sig i minnen.

Poland 2024 / 3:11 / Director: Kinga Anna Garncarz

BINGE!

En man som tittar på tv snubblar plötsligt över sin nya favoritkanal: han själv.

United States 2024 / 3:00 / Director: Rohit Relan, Sam David Zhang

NIGHT OVER R32

På natten är R32 som ett kalejdoskop. De färgglada ljusen är lika många som de åkande är olika, där de befinner sig så nära varandra och ändå olika världar.

Germany 2023 / 2:57 / Director: Felix Dierich

IL Y A LE FEU

Medan en byggnad brinner är det bara en av de boende som försöker varna sina grannar.

France 2024 / 2:40 / Director: Simon Leclercq, Thibault Leclercq

US, THE SEA AND THE SAD END

Du kommer fram till din favoritsnorkelplats, men plötsligt går allt över styr. En sån dag skildras i denna väldigt korta kortfilm i tre kapitel. 

Poland 2023 / 2:00 / Director: Malgorzata Rybak

AZADI

Azar tar med Mahsa till en nattklubb. Men väl där inne förföljer Irans trauman Mahsa och isolerar henne från festandet.

France 2024 / 2:20 / Director: Yohann Benedetti, Marine Sarfati

WACHOLDER

En surrealistisk badupplevelse.

Germany 2024 / 2:55 / Director: Andreas Hubertus Drescher

TEKHENU

Höstens spektrum färgar löven ovanför gravarna. Bladet klamrar sig fast vid trädet tills det slutligen faller till marken som de allt färre återstående åren i en människas liv. Det som finns kvar av trädet är ett kärlsystem som bildas av tomma grenar, redo att pressas ihop av frostskador. Siffrorna och bokstäverna på gravstenarna blinkar som symboler på en enhandsskärm. Ingen vet var eller på vem jackpotten väntar.

Finland 2024 / 3:03 / Director: Tomi Niko Krister Malkki

THRONEBOSIS

Det är den 6 maj 2023, dagen för kung Charles III:s kröning i London, och en ung man ringer akutsjukvården och hävdar att hela grejen får honom att må dåligt. ”Thronebosis” föreställer sig detta scenario och använder sig av manipulerade nyhetsbilder av kröningsdagens händelser blandat med animation för att illustrera mannens bekymmer i punk-influerad poetisk form. 

Portugal 2024 / 1:51 / Director: Marco Espirito Santo

SKJERMET

På en psykiatrisk avdelning träffar vi Hanne, en patient som är isolerad på sitt rum. Två medlemmar av personalen roterar utanför som vakter, var och en med olika inställning till hur hon ska behandlas. Den ena är fokuserad på att följa reglerna och göra så lite som möjligt, medan den andra vill visa mer medmänsklighet och empati. Filmen utforskar dynamiken mellan Hanne och personalen och hur deras handlingar kan påverka hennes tillstånd. Mot slutet av filmen går larmet och frågan om varför det har gått hänger i luften.

Norway 2024 / 2:00 / Director: Alf Floa

HEADREST

En tjej försöker fly från bruset i hennes sinne, alla tankar och minnen som fyller utrymmena. Är det möjligt att få vara ifred från sig själv? 

Finland 2024 / 2:53 / Director: Heta Okkonen

MOVING PARTS

I en surrealistisk industridystopi möter en resande försäljare en sjungande jätte. Detta gigantiska tvåhövdade monster frestar honom med ett skrämmande (men lukrativt) förslag.

United Kingdom 2024 / 3:07 / Director: Hugo Docking

SOIS FORTE ET TAIS-TOI

Föräldrarna försöker förbereda flickan för framtiden.

France 2024 / 2:18 / Director: Anne Loriot

OPÉRA TULIPE

En trädgårdsmästare orkestrerar blomningen i sin trädgård. I sitt engagemang råkar han orsaka en olycka. Hans snälla blommor försöker varna honom.

France 2023 / 3:23 / Director: Marie-Sarah Piron

MENSCHMASCHINE

I vår moderna värld är vi omgivna av maskiner. När vi tar hand om maskinerna glömmer vi bort den mest komplexa: vår människokropp.

Germany 2023 / 2:34 / Director: Louis Brückner, Laura Baalmann

PROMETTEZ-MOI QUE JE PARTIRAIS

I en värld där Olympens gudar bara utgör ytterligare ett företag bland många har Prometheus inte lyckats undgå sitt straff. Hans kedjor och örnen är utbytta mot en kostym och en dator och han väntar desperat på att bli frisläppt. Klockan slår, och hans skärm blir svart; arbetsdagen är över. Kan ikväll bli kvällen när Prometheus äntligen lyckas ta sig loss?

France 2024 / 2:23 / Director: Aymeric Haefflinger, Clement Arlotti

LONG DISTANCE

En fluga tar till vingarna för att möta en nära vän. 

Switzerland 2024 / 2:00 / Director: Michael Frei

THALASSOPHOBIA

”Thalassofobia” presenterar ett ögonblick ur livet för en man som tvångsmässigt ritar cirklar. I en tidlös värld firar han hur den perfekta cirkeln skapas.

Romania 2023 / 3:22 / Director: Ana Runa Postelnicu

HISTORY, SUMMARIZED. (FOR KIDS)

Denna kortfilm, som är helt gjord av papper, sammanfattar mänsklighetens historia på ett medvetet provocerande, cyniskt och dystopiskt sätt. Men precis som ett spel får den oss att tänka på krigets grymheter, på barn som vill bete sig som vuxna, men särskilt på vuxna som beter sig som barn. I spel vinner man utan att döda, i krig dödar man utan att vinna.

Italy 2024 / 2:40 / Director: Stefano Bertelli

SIE PUPPT MIT PUPPEN

Videoverket ”Sie puppt mit Puppen” skapades som en visuell tolkning av den berömda tyska MERZ/DADA-konstnären Kurt Schwitters poesi. Två konstnärer har förvandlat hans dikter till nutida elektroniska ljud, från poesiuppläsningar till okonventionella melodier och experimentella ljudpoesi-utbrott. Bildmaterialet undviker att illustrera texten och försöker istället skapa en visuell komposition av individuella bilder, stop-motion och olika former av collage.

Austria 2024 / 2:44 / Director: Karin Fisslthaler

TRIAL & ERROR

En man gör sitt bästa för att hjälpa några svenska turister i tunnelbanan i Köpenhamn men misslyckas kapitalt.

Denmark 2024 / 2:03 / Director: Peter Harton

PISTOLERAS

Vad har kvinnliga skyttar, hölster och kärlekshandtag gemensamt? På spanska kan de alla kallas ”pistoleras”. Den här debutfilmen är en feministisk omtolkning av den klassiska västernduellen – även om skyttens svåraste motståndare till slut kanske är hon själv. 

Austria 2023 / 2:00 / Director: Natalia del Mar Kasik

THE MALE GAZE RECIPE

Regissören drömmer om att göra en 16 mm onanifilm som guidas av hennes mormor – enligt ett gammalt recept. Med stort missnöje tvingas hon inse att hennes undermedvetna använder sig av den manliga blicken och gamla könsroller.

Germany 2024 / 3:00 / Director: Alma Weber, Joey Arand

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners