Seminarier

THU 28/10, 14:00 GRAND

I HUVUDET PÅ EN PRODUCENT

Only in Swedish

Anna-Maria Kantarius är utbildad vid producentlinjen på Den Danske Filmskole i Köpenhamn, och har sedan 2010 arbetat som producent på Garagefilm i Stockholm. Hon har producerat rosade och prisade festivalfavoriter som Amatörer av Gabriela Pichler, Nånting måste gå sönder av Ester Martin Bergsmark, Ring mamma! av Lisa Aschan och nu senast Psykosi Stockholm av Maria Bäck. Tre av hennes produktioner har varit
öppningsfilmer på Göteborg Film Festival. Anna-Maria kommer att med utgångspunkt i några av sina egna produktioner berätta om producentens komplexa arbete med en film från idé, via utveckling, finansiering, produktion och postproduktion till publikmöte. Hon kommer också att prata om talangutveckling, hur hon väljer projekt och samarbeten, inte minst betydelsen av återkommande samarbeten. Hon avslutar med att ge sina bästa tips till debuterande regissörer och manusförfattare.

DETTA SEMINARIUM HÅLLS I SAMARBETE MED KULTURUTVECKLING / REGION UPPSALA

THU 28/10, 15:00 GRAND

BLATTEQUEERS I FILM

Only in Swedish

BlatteQueers i film (BQ i film) arbetar för att den svenska filmbranschen ska vara jämlik och vill med detta initiativ särskilt uppmärksamma och synliggöra HBTQIA+-filmskapares, filmarbetares och kreatörers erfarenheter av rasism och diskriminering grundad i sexualitet och könsidentitet. I en serie filmer som producerats som en del av BlatteQueersinitiativet visas olika situationer upp som HBTQIA+-filmarbetare och skådespelare har erfarenhet av inom film-, tv- och mediabranschen.

MANUSFÖRFATTAREN, 04:05
SUDI, 03:39
OM MAN VILL, 03:54

Efter filmvisningen följer ett samtal med representanter från BQ i film.

THU 28/10, 16:00 GRAND

WHY, PROGRAMMER, WHY?!

Only in English

Finns det något du alltid har velat säga till en programsättare? Eh nej, inte det där. Men kanske är du nyfiken på hur de tänker när de sätter ihop tävlingssektionerna, och då är det här ett gyllene tillfälle. Ta reda på hur programsättare väljer ut filmer, om det finns några dos and don’ts och kanske kan du till och med få några tips.

THU 28/10, 17:00 GRAND

MINGEL: FILMCENTRUM

Open for guests with accreditation

Kom och träffa FilmCentrum som presenterar TFSM WORDFRAME, ett internationellt kortfilmslab som arrangeras tillsammans med Torino Short Film Market.

FRI 29/10, 10:00 GRAND

UPPSALA KORTFILMSPITCH

Only in Swedish

Som en del av Uppsala Kortfilmfestival arrangeras Uppsala Kortfilmspitch. Åtta kortfilmsprojekt har valts ut och kommer att presenteras för en nationell jury. Vinnaren får 25 000 kronor som delas ut i samarbete med Svenska Filminstitutets konsulent för kortfilm och nya format, Ami Ekström.

Jury
VALENTINA CHAMORRO WESTERGÅRDH (SVT)
ULRIKA BANDEIRA (Tempo Dokumentärfestival)
ANDREAS FOCK (Filmfest Sundsvall)

Moderator
HENRIK HARRYSSON (Region Gävleborg)

Pitchare
EMILIE LÖFGREN – Om sorg
YASSER RADHI – Baklava Dreams
EMMA BRUNZELL – Pending Balance
HANNA HANNERZ SIMÅ – Feministkören
LIV KAASTRUP VESTERSKOV – Mylla
NANCY OFORI GEYWU – Grace
JASMIJN KOOIJMAN – Den Kära Fosterjorden

FRI 29/10, 13:00 GRAND

ARCHIVE TALKS

Vilken roll har filmarkiven när historien skrivs? Hur har urvalsprocessen, där filmer antingen tas med eller exkluderas, påverkat historieskrivningen när det gäller minoriteter, kvinnor, queerpersoner och rasifierade? Branschrepresentanter diskuterar filmarkivens arbete idag, och vilken roll de kommer att ha i framtiden.

FRI 29/10, 16:00 GRAND

FINANSIERING FÖR KORTFILM

Only in Swedish

Ett av de mest återkommande svaren som filmare ger när de får frågan om vad som är den största utmaningen med att göra en film är att hitta finansiering. Detta diskuteras ofta i relation till långfilm, där det finns stora chanser att komplettera budgeten under efterarbetet och distributionsfasen. Men vilka resurser och möjligheter finns för att finansiera kortfilmer? Vilka strategier har svenska filmskapare utvecklat när de skapat filmer som har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt? Oberoende Filmares Förbund bjuder in till ett samtal med regissören Clara Bodén, Först här, och producenten Dea Saračević, Juck, som delar med sig av sina erfarenheter och vägval. Samtalet arrangeras av Oberoende Filmares Förbund med stöd av Kulturrådet och Region Stockholm.

FRI 29/10, 17:00

MINGEL: OBEROENDE FILMARES FÖRBUND

Open for guests with accreditation

Oberoende Filmares Förbund bjuder in till ett mingel där vi möts för att fira kortfilmen som självständig konstform. Vi kommer att ta tillfället i akt för att berätta om vad vi gjort för den oberoende filmkonsten den senaste tiden, och hur vi arbetar för en filmpolitik och finansiering som kan möjliggöra många filmiska uttryck. Vi kommer förstås att berätta om hur har vi jobbat under pandemin, men också blicka framåt. Passa på att lära känna ledamöter i OFF:s styrelse, ställ frågor, berätta vad du själv gör och tycker är viktigt, och passa gärna på att bli medlem!

SPECIAL INVITATION ONLY

FILMSKOLEDAGEN

Elever från tredje året på kandidatprogrammet i film på HDK – Valand – Högskolan för konst och design besöker festivalen för att få en dag med representanter från distributionsbolaget Square Eyes. Under dagen kommer de att få en genomgång av Square Eyes arbete, presentera sina kandidatprojekt inför internationell filmbransch, för att sedan avsluta dagen med möten på tu man hand med distributörerna.

SAT 30/10, 13:30 GRAND

WOULD YOU BUY THIS?

Only in English

Fem utvalda kortfilmer skapade av deltagare på Uppsala Talangdagar visas och diskuteras av en internationell panel bestående av Enrico Vannucci (Locarno Film Festival), Inja Korać (Motovun Film Festival) och Wouter Jansen (Square Eyes). Det är en chans för deltagarna på Uppsala Talangdagar att få konstruktiv kritik och feedback från representanter för den internationella filmbranschen.

Moderator
JING HAASE (Svenska Filminstitutet).

SAT 30/10, 17:00

MINGEL: SVENSKA PREMIÄRER

Open for guests with accreditation

Uppsala Kortfilmfestival bjuder in alla ackrediterade gäster till ett mingel för att fira årets svenska kortfilmspremiärer!

1982

Festivalen startades

300

Filmer per festival

70

Länder

50-50

Kvinnliga/manliga regissörer

Bidragsgivare, sponsorer och samarbetspartners